Foto’s van eigenzinnige kosmopoliet Dolph Kessler in de Lawei

Drachten - De overzichtsexpositie Ingezoomd met werk van fotograaf Dolph Kessler is van 15 september tot en met 21 oktober gratis te bezichtigen in de expositieruimte van Schouwburg De Lawei in Drachten.

Fotograaf Dolph Kessler is een reiziger. Hij fotografeerde de golven van de Atlantische Oceaan, de ijsbergen van Groenland, de bewoners van de ‘vergeten stad’ Lviv in de Oekraïne, de variëteit van het Friese landschap en de diversiteit van de Noordzeekust. En steeds toont hij een scherp oog te hebben voor het bijzondere in de situaties die hij aantreft.

Wethouder

Dolph Kessler fotografeert al vele jaren. Na een loopbaan als planoloog, wethouder van Leeuwarden en organisator van studiereizen schreef hij zich in aan de Fotoacademie in Amsterdam. In 2006 studeerde hij af met een fotoserie over kunstbeurzen: Art Fairs. Een project waarmee hij eerste prijs in de categorie Kunst en Cultuur van de Zilveren Camera won. Sindsdien heeft hij elk jaar meerdere exposities gehad. Ingezoomd bestrijkt Kesslers werk vanaf zijn start als fotograaf.

Al in Art Fairs toont Kessler over een geheel eigen invalshoek te beschikken. Hij beschouwde de bezoekers en standhouders van internationale kunstbeurzen als personages in een theaterstuk met de kunstwerken als décor. In Art Fairs Revisited, een project uit 2013, bezocht hij de kunstbeurzen opnieuw, maar nu tijdens het op- en afbouwen van de stands. En weer komt Kessler met een vondst. Hij drukt af op het moment dat hij ziet dat de attributen – tafels, ingepakte kunstwerken, opruimende standhouders – opgesteld staan als ging het om een installatie of stilleven. Het is die bijzondere blik van Kessler die maakt dat je de werkelijkheid even met andere ogen bekijkt.

Spiraalvormig wandeltraject

In zijn nieuwe werk zet hij die lijn voort. De ijsbergen van Groenland zien er op zijn foto’s uit alsof het sculpturen zijn van een beeldhouwer. Een serie foto’s van wandelaars in Lviv doet je geloven dat het straatbeeld in die stad een catwalk is. En in De Spiraal van Friesland bekijk je de provincie vanuit het verrassende oogpunt van de wandelaar. Kessler bedacht een spiraalvormig wandeltraject vanuit Jorwerd naar de provinciegrenzen. Tijdens deze wandeling van 500 km maakte hij om de honderd meter een foto. Hij deed er vijf jaar over. Een keuze uit de 5.800 beelden die hij schoot, wordt vanaf 15 september in De Lawei voor het eerst doorlopend vertoond op een scherm langs de ramen van de expositieruimte.

Kessler is een fotograaf die ‘naturel’ werkt. Hij gebruikt geen filters, flitsers of reflectieschermen. Hij is geen technisch fotograaf, zegt hij zelf. Daarom is de serie Transforming Art een apart onderdeel op de expositie. Door te spelen met sluitertijdinstellingen en camerabewegingen maakt Kessler van bestaande kunstwerken uit binnen- en buitenland nieuwe beelden waarin de oorspronkelijke werken vaak nauwelijks te herkennen zijn. Hij zegt: ,,Mijn plezier zit ‘m erin dat ik een nieuw beeld maak van iets bestaands, iets met een nieuwe betekenis, waar je op een andere manier naar kijkt dan naar het oorspronkelijke beeld. Eigenlijk geldt dat voor al mijn werk.”

De expositie wordt op zaterdag 15 september om 16.30 uur feestelijk geopend door Bert Looper, directeur van Tresoar. Tevens is er die dag Open Huis in De Lawei, van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.