Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Vliegveld Drachten

Drachten - Voor 31 chronisch zieke en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar kwam zaterdag een droom uit Voor één keer mochten ze zelf een vliegtuig besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden.

Deze jeugdige piloten-in-de-dop waren door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om op Vliegveld Drachten onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te komen maken, vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes. Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers kon ook een aantal kinderen dat niet zelfstandig kan zitten de vlucht meemaken. Iedere Hoogvlieger kreeg na afloop van zijn of haar vlucht een vliegbrevet uitgereikt. De vluchten werden uitgevoerd met 10 sportvliegtuigjes, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland.

Konvooi

Voor de kinderen begon de dag al speciaal, toen zij ’s morgens in een konvooi van vrachtwagens vanaf Lunchhuis De Lauwers in Surhuisterveen onder begeleiding van Amerikaanse politiemotoren naar Vliegveld Drachten werden gebracht. Naast vliegen waren er voor de kinderen op de Hoogvliegersdag nog vele andere dingen te doen: een springkussen, een hele grote sjoelbak, een ambulance van het Mobiel Medisch Team, een clown, heuse knuffelkonijnen, de brandweer, vliegsimulatoren en de legervoertuigen van Keep Them Rolling met een imposant amfibivoertuig.

De Hoogvliegersdag werd voor de achtste keer opvliegveld Drachten georganiseerd. Ruim 40 vrijwilligers zijn tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Deze dag is tot stand gebracht in nauwe samenwerking met onder andere Stichting Vliegveld Drachten, de Serviceclubs Kiwanis Drachten en Tafelronde 53 Drachten, Lunchhuis De Lauwers in Surhuisterveen.

Hoogvliegers

In haar 10-jarig bestaan heeft Stichting Hoogvliegers in ieder jaar van haar bestaan bijna 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar, die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, een unieke dag laten beleven door ze te laten vliegen in een helikopter of vliegtuig. Even een dag niet denken aan het ziek zijn, maar aan het recht houden van hun toestel – want als de omstandigheden het toelaten, dan mogen ze tijdens hun vlucht zelf sturen. Inmiddels mogen dan ook bijna 10.000 kinderen zich Hoogvlieger noemen.

Op vrijwel alle vliegvelden in Nederland worden jaarlijks Hoogvliegersdagen georganiseerd, waar grote groepen kinderen met elkaar een leuke dag aangeboden krijgen. Samen met brandweer, politie, stoere vrachtwagens, limousines, sportauto’s n vooral helikopters en vliegtuigen beleven ze een geweldig avontuur. Door de aanschaf van een ambulancevliegtuig in 2011 werd het mogelijk om ook bedlegerige kinderen met een speciale brancard zo’n onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast worden ook individuele vluchten georganiseerd, waarbij een kind wordt gekoppeld aan een piloot die vliegt vanaf een vliegveld in hun eigen buurt. Zo kan elke dag, en door heel Nederland, met de kinderen worden gevlogen.

Voor meer informatie zie: www.stichtinghoogvliegers.nl