Jeugdzeilweekend

EARNEWÂLD - De organisaties SKS, IFKS en Stichting Foar de Neiteam houden vrijdag 21 en zaterdag 22 september een jeugdzeilweekend in de omgeving van Earnewâld.

Het doel van het jeugdzeilweekend is om jeugd enthousiast maken voor doorstroming naar skûtsjes.

Vrijdag is een bezoek gepland aan het Skûtsjemuseum te Earnewâld. Zaterdag wordt gezeild met 50 kinderen op platbodems in Grou.

De doelgroep is jeugd van 8 tot 18 jaar en wordt begeleid door vele vrijwilligers, waarvan een groot deel met eigen boten en schepen bij het evenement aanwezig zijn, waardoor het een klein beetje skûtsjesilen lijkt.

Dankzij zo’n 50 vrijwilligers, van jong tot oud, kunnen de jeugdige zeilers op een leuke, speelse en leerzame manier kennismaken met de geschiedenis van platbodems én met de tactiek op deze schepen. Dat begint op vrijdag met een educatieve avond in Earnewâld. Daar wordt bij het Skûtsjemuseum de historie opgesnoven door sport en spel. Medewerkers laten met vuur en ijzer zien waar skûtsjes en pramen vroeger voor gebruikt werden en hoe en waar schippers van weleer met hun platbodems zoal langs zeilden.

Op zaterdag wordt vanuit Grou gestart, waar de Vrouwe Nieske - het volgschip van de Stichting Ljouwerter skûtsje - als moederschip van het Jeugdzeilen fungeert. Het is uniek te noemen dat GWS-eigenaren al jaren belangeloos en vol enthousiasme hun schouwen uitlenen aan de organisatie, aangezien deze allemaal privébezit zijn. Onder deskundige begeleiding gaan de kinderen vervolgens op de Pikmar zeilen. Dat doen zij naast de twaalf GWS-schouwen ook aan boord van echte skûtsjes als de Vriendschap, Doeke van Martena en It Lieuwke. Opgave kan via www.skutsjehistorie.nl.

De Organisatie Jeugdzeilen bestaat dit jaar uit:

Frits Jansen

Johan Dijkstra

Marinus Looper

Atze Rienk de Leeuw

Ria Dijkstra

Gerrit Visser

Sipke Deelstra

Eildert Kzn. Meeter

Voor belangstelling of vragen: J. Dijkstra via 06-20556538 en/of F.J. Jansen via 06-28209395.