Theatergroep Bint speelt Next Level in gesprek over autisme & puberteit

BURGUM - Theatergroep Bint speelt dinsdag 25 september om 19.30 uur in De Pleats in Burgum de interactieve avond 'Next Level: in gesprek over Autisme & Puberteit'.

De voorstelling is tot stand gekomen op basis van ervaringen van ouders, jongeren en professionals.

Hormonen die in het rond vliegen, relaties die ontstaan en een lijf wat verandert. Voor veel pubers en hun ouders is dit al lastig genoeg. Voor pubers met Autisme Spectrum Stoornis is het vaak nóg lastiger. Hoe ga je hier als ouder, zorgprofessional of docent mee om?

Via korte scènes schetst de theatergreop een herkenbaar en confronterend beeld hoe het er bij gezinnen met een puber met autisme thuis aan toe kan gaan. De situaties zullen herkenbaar zijn, vermakelijk én zullen het gesprek op gang brengen. Na de scènes is er ruimte voor het publiek om te reageren. Het publiek onderzoekt met elkaar wat er wel en niet werkt, wisselt ervaringen uit en komt met suggesties voor de acteurs om de situatie eens anders aan te pakken.

Over autisme

Ruim één procent van de Nederlanders - ca. 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme. Bij mensen met autisme wordt informatie die via de zintuigen binnenkomt (zicht, geur, geluid, etc.) anders verwerkt door de hersenen. Autisme heb je levenslang, is vaak onzichtbaar en heeft invloed op alle levensgebieden in alle levensfasen. Autistische stoornissen zijn bijvoorbeeld het syndroom van Asperger of PDD-nos en worden tegenwoordig Autisme Spectrum Stoornis (ASS) genoemd. Autismespectrumstoornissen zijn ontwikkelingsstoornissen die gekenmerkt worden door beperkingen in sociale omgang, de communicatie en de verbeelding.

Over Bint

Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Hetty en Bartelijn hebben beiden een fascinatie en verwondering voor het gedrag van de mensen om hen heen. Waarom doen we wat we doen? Welke drijfveren bewegen ons? Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme en ADHD Eerder maakte Theatergroep Bint al de voorstelling ‘Een indiaan in huis’, over de impact van autisme op het gezin.

Akt-diel en NVA

Akt-diel staat voor Autisme Kafé Tytsjerksteradiel, maar is inmiddels zoveel meer dan dat. Het is oorspronkelijk een werkgroep die is ontstaan als initiatief van ouders met kinderen met autisme uit Burgum en omstreken. Inmiddels werkt de groep Friesland-breed en zoekt zij vaak de samenwerking met andere organisaties.

NVA-regio Friesland is de Friese tak van de landelijke NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Beide organisaties ijveren voor meer kennis, aandacht en begrip voor (mensen met) autisme.

Kaarten zijn online te verkrijgen via de website www.akt-diel.nl Voorverkoop € 7,50 aan de zaal € 10,00 inclusief koffie en thee. Locatie De Pleats in Burgum (voor route www.depleats.nl)