Tentoonstelling Soms word ik wakker

DRACHTEN - In Sûnenz in Drachten is van 27 september tot 1 december tentoonstelling Soms word ik wakker – stemmen van eenzaamheid te zien.

,,Soms word ik wakker en is het compleet donker. Ik zie geen enkel richtpunt boven me, het plafond is oneindig, ik ben eindig. Tussen de stilte en het zwart ben ik een korte pieptoon, een lichtflits. Meer ben ik niet.’’

Ben je eenzaam? Vrijwel niemand zal makkelijk toegeven dat hij zich (wel eens) pijnlijk alleen voelt. Toch blijkt uit onderzoek dat ruim een derde van de volwassen Nederlandse bevolking eenzaam is, 10 procent is zelfs ernstig eenzaam. En naarmate de leeftijd vordert nemen de percentages alleen maar toe. Van alle ouderen is minstens de helft eenzaam.

Tegelijkertijd is eenzaamheid een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Het doet pijn, maakt angstig, tast de gezondheid aan en het is zeer persoonlijk. Onder de titel Soms word ik wakker laten curator Alie Lucas en schrijver Adwin de Kluyver verschillende stemmen van eenzaamheid horen. De bezoeker wordt via een collectie objecten en korte verhalen een blik gegund in het leven én het hoofd van een reeks eenzame personages. De teksten dagen het publiek uit om na te denken over de eigen eenzaamheid en die van anderen.

Belangstellenden zijn donderdag 27 september tussen 14.00 en 17.00 uur van harte welkom in Sûnenz Drachten bij de Eenzame Opening van Soms word ik wakker – stemmen van eenzaamheid. Na aanmelding ontvangt u een eigen persoonlijk aanvangstijdstip.

De tentoonstelling Soms word ik wakker – stemmen van eenzaamheid is gemaakt in opdracht van ZuidOostZorg. De opening zal worden verricht door Tom van Mourik, burgemeester van Smallingerland. Na afloop is er een drankje en de mogelijkheid de tentoonstelling te bekijken. Belangstellenden voor de Eenzame Opening kunnen zich gratis aanmelden via a.lucas@zuidoostzorg.nl; na aanmelding ontvangt u informatie over het tijdstip waarop u persoonlijk zult worden ontvangen. Meer informatie: www.sunenz.nl.

Informatie over de makers

Alie Lucas is coördinator kunst van Sûnenz en ZuidOostZorg in Drachten. Op regelmatige basis organiseert zij tentoonstellingen waarin werk van kunstenaars gekoppeld wordt aan onderwerpen uit de ouderenzorg. Lucas is een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling Soms word ik wakker en trad tijdens het maakproces op als vormgever en curator.

Adwin de Kluyver is schrijver. Eind 2015 debuteerde hij bij Uitgeverij Balans met Terug uit de Witte Hel dat werd bekroond met de prijs voor 'Beste Grensoverschrijdende Boek' van de Zeeuwse Boekenprijs 2016. Begin 2019 verschijnt zijn tweede boek Het gedroomde Noorden – een atlas. De Kluyver is een van de initiatiefnemers van Soms word ik wakker. Hij schreef de Zeer Korte Verhalen voor deze tentoonstelling.