Grutte Fryske Skieppekuier

WIJNJEWOUDE - Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea geeft zaterdagmiddag 29 september om 14.00 het startschot van de ‘Grutte Fryske Skieppekuier’. De kudde vertrekt dan van het kleine heideterrein ‘Kapellepôle’ aan de Jan Hofswyk in Wijnjewoude voor de eerste etappe door de Hemrik en Lippenhuizen naar Beetsterzwaag. Om een uur of vier strijkt de kudde neer op een veldje aan De Wissel in Beetsterzwaag bij Basisschool De Trime, waar de eerste herdersmarkt plaatsvindt.

Het kan je in de eerste week van oktober zo maar overkomen, dat je middenin een schaapskudde van 250 schapen belandt. Zaterdag 29 september gaat de ‘Grutte Fryske Skieppekuier’ van start, een tocht in acht etappes, vanaf de heiden in Zuidoost Friesland naar Culturele Hoofdstad Leeuwarden.

De herders van Wylde Weide ondernemen de tocht ‘omdat het kàn, omdat het leuk is en om te vertellen hoe schaapskuddes bijdragen aan biodiversiteit.’

De herders strijken na elke etappe neer in een dorp of stad, waar ze er met een herdersmarkt een gezellige boel van maken met activiteiten voor jong en oud. Er zijn demo’s met schapendrijven, schapen scheren en wol spinnen en vilten.

Over het werk van ‘schaapherders anno 2018’ heeft fotograaf Frank Meester een boeiende reportage gemaakt. De reizende expositie is elke dag te zien op de herdersmarkt. Onderdeel van de Skieppekuier is het project ‘Herder in de klas, Klas in de kudde’. De schoolklassen waar vooraf een herder in de klas is geweest, komen ’s morgens bij de kudde. Daarna wandelt de kudde verder naar de volgende etappeplaats.

Na acht dagen is op zaterdag 6 oktober omstreeks 14.00 uur de finish in Leeuwarden, op de bult bij het Rengerspark. De laatste etappe gaat door de binnenstad. Langs het stadhuis, waar de herders burgemeester Ferd Crone ophalen. Hij loopt de laatste kilometers mee naar de finish.

Van elke etappe is de exacte route te vinden op de website www.skiep.frl en op de facebookpagina van de Skieppekuier. De kudde loopt meestal niet de kortste route tussen twee plaatsen, om zoveel mogelijk mensen en dorpen te laten meegenieten.