Jubileumtentoonstelling BLOOM in Karmelklooster

DRACHTEN - Deze zomer is het 25 jaar geleden dat het Karmelklooster in Drachten werd gekocht van de zusters Karmelietessen, met de insteek om dit mooie slotklooster, gebouwd in carré vorm naar middeleeuws voorbeeld, zo veel mogelijk in tact te bewaren.

Het is in Noord Nederland een unieke locatie. De zusters gingen tot verkoop over vanwege hun leeftijd.

Om een klooster al 25 jaar als particulier in stand te houden en te exploiteren vraagt om passie, optimisme en inzet. Het is ons ondertussen goed gelukt met veel vindingrijkheid en spraakmakende tentoonstellingen.

Ondertussen ziet de overheid ook de noodzaak in om kerken en kloosters te beschermen. Het begon met een oproep in Trouw, een kleine twee jaar geleden. Partijleiders Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vonden elkaar in hun bezorgdheid over de toekomst van (lege) kerkgebouwen in Nederland.

De hulp van het kabinet was dringend nodig. Anders zou het ‘kerkelijk erfgoed’ aan willekeur ten onder gaan. En niet zonder succes. Het kabinet komt nu met geld en plannen om kerkgebouwen te beschermen. Want kerken (en kloosters) zijn echt belangrijk voor steden en dorpen: ze zijn gezichtsbepalend.

25 jaar actief in dit klooster. Dat jubileum wordt gevierd met een bijzondere tentoonstelling: BLOOM. In oktober 1993 was de eerste tentoonsteling een bloemententoonstelling, waarbij de noordelijke bloemistenvereniging het hele klooster in de bloemen heeft gezet. De zusters waren in die zomer vertrokken en veel bezoekers grepen de mogelijkheid aan om dit slotklooster van binnen te bekijken.

Nu 25 jaar later wordt het klooster opnieuw in de bloemen gezt. Maar deze keer gebeurt dat met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij laten kunstwerken zien, waarin het om bloei en bloemen draait: textiele vormgeving, fotografie, schilderkunst, keramiek, maar ook installaties en toegepaste kunst. Kortom BLOOM! Met 21 gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland!

In de tentoonstelling zijn ook beelden opgenomen van intredes van de zusters Karmelietessen als Bruid van Christus. De diversiteit van deze tentoonstelling geeft ook de diversiteit aan van activiteiten hier in dit mooie klooster in Friesland.

Zie ook de website www.karmelklooster.nl