Allereerste Friese Dansdagen is voor iedereen

LEEUWARDEN - Nooit eerder vond een dansevenement van dit formaat plaats in Friesland. In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 vieren we van 4 tot en met 8 oktober de allereerste Friese Dansdagen. Vijf dagen lang vullen voorstellingen, masterclasses, open podia en een dansmarkt de Leeuwarder Stadsschouwburg De Harmonie. Het thema: iedereen kan dansen!

Op het programma

Het programma is zo uiteenlopend als een Harlem Shake. Het Nederlands Danstheater is present, maar ook urbandansliefhebbers komen aan hun trekken dankzij de breakdancers van The Ruggeds. Ook bijzonder: het bezoek van Jens van Daele’s Burning Bridges, of het internationaal bekende Les Ballets C de la B. Generaties familieleden dansen op het toneel tijdens Bloedbanden en het Nederlands Kamerkoor gaat de samenwerking aan met het Taiwanese Huang Xi Studio.

Taboedoorbrekende producties

Voorstellingen die je niet mag missen tijdens de Friese Dansdagen zijn de eigen producties; Bloedbanden en Sprookje zonder Beperking. Bloedbanden draait om de vraag ‘hoe sterk is jouw bloedband?’. Logisch dus, dat de voorstelling gedanst wordt door échte families. Raymond Guzman ontwikkelde een dans voor zijn eigen familie waarin hij met zijn vrouw, dochters, zoon en kleinkinderen op het toneel staat. Urban choreografe Jennifer Romen maakte haar dansvoorstelling met het Limburgse gezin Zwart. Bloedbanden is een co-productie van de Friese Dansdagen en de Nederlandse Dansdagen (Maastricht) en staat onder artistieke leiding van Adriaan Luteijn, choreograaf bij Introdans.

Sprookje zonder Beperking is een voorstelling die laat zien dat een perfect lijf geen voorwaarde is om te kunnen dansen. Dat laten drie Friese choreografen zien tijdens een speciaal voor de Friese Dansdagen gemaakte dansproductie. In Sprookje zonder Beperking dansen mensen met een fysieke of verstandelijke beperking samen met niet-beperkte dansers (studenten van D’Drive Artiest Dans).

Grenzeloze samenwerking

De jaarlijkse DanceBattle voor basisscholen wordt dit keer XXL met scholierenvan het Voortgezet Onderwijs en Friese urban dancers. Experts komen naar Leeuwarden om te praten over de verbindende kracht van dans en natuurlijk krijgt ook (jong) talent en heel dansend Friesland de kans om de eigen dansmoves te tonen op het open podium of in één van de vele workshops.

Dans in Friesland

Er moet wat veranderen in Friesland. Want wie van dans houdt en daarin wil groeien, heeft ruimte en voorbeelden nodig. Dat geldt voor amateurs, maar ook voor professionals. Een plek waar al die dromen, ideeën, ambities en talenten kunnen samensmelten was er tot nog toe niet. De Friese Dansdagen wordt daarom een nieuw tweejaarlijks dansfestival, gevuld met inspiratie waarbij iedereen welkom is, of je nu voor een voorstelling of salsa-avond komt. Want dans is niet voorbehouden aan de lucky few, maar een universele taal die iedereen verstaat en kan spreken! Ongeacht leeftijd, lijf of achtergrond.