‘Dromerig, met een klassieke uitstraling’

DRACHTEN - Pas twee jaar serieus bezig met portrettekenen en dan al geselecteerd voor de Nederlandse Portretprijs. Een hele eer, die Linda Cohen uit Drachten begin september ten deel viel.

Het plezier in tekenen stamt al uit Linda’s vroege tienerjaren, maar in die periode lag haar passie toch vooral bij een andere hobby: muziek. Om vervolgens in 2010 op een nogal rigoureuze manier terug te keren naar haar ‘oude liefde’. Linda: ,,In dat jaar had ik een zware burn out. Om daar bovenop te komen, ging ik op zoek naar bezigheden waar ik energie uit kon putten. Ik ben toen in eerste instantie gaan experimenteren met schilderen. Na verloop van tijd kom je er dan achter waar je échte interesse ligt. Voor mij is dat het tekenen van portretten. Van beroep ben ik kapster. Dan ben je natuurlijk veel met gezichten bezig. Met de vorm van het gelaat, hoe het haar valt, gezichtsuitdrukkingen. Daarnaast zie je ook wat lichtinval voor een gezicht doet. Allemaal zaken die ik in mijn werk terug laat komen.”

Karakter en persoonlijkheid

Linda haalt haar inspiratie voor een belangrijk deel uit foto’s, waar ze online naar zoekt op platforms zoals Pinterest. ,,Als een bepaalde portretfoto me echt raakt, ga ik daarmee aan de slag. Ik probeer er dan wel altijd mijn eigen draai aan te geven. Iemands karakter en persoonlijkheid vastleggen, dát is de grootste uitdaging. En sfeer creëren, vooral door met licht te spelen. Wat dat betreft kan ik ook nog heel veel leren van de oude meesters, zoals Vermeer.”

Linda beschrijft haar portretten als ‘dromerig, met een klassieke uitstraling’. Ze werkt veel met potlood en pastelkrijt, maar past voor de afwisseling ook andere technieken toe, zoals olieverf en bijenwas. Een artistieke opleiding heeft Linda niet gevolgd, of het moet de ‘combi’ van psychologie, filosofie en beeldende kunst zijn waar ze vorig jaar mee is gestart. ,,Een opleiding die er met name op is gericht om je creativiteit tot bloei te laten komen,” aldus Linda.

15.000 likes

Dat Linda geselecteerd werd voor de Nederlandse Portretprijs, een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, kan op zijn minst bijzonder worden genoemd. ,,Gek hoe bepaalde dingen soms kunnen lopen,” vertelt de Drachtster amateur kunstenares. “Ik heb een portret van de acteur James Spader getekend, hoofdrolspeler uit de populaire tv-serie The Blacklist. Die tekening heb ik op Instagram gezet. Op een gegeven moment dacht ik: wat doet mijn telefoon raar. Bleek dat de officiële Blacklist Instagram-pagina de afbeelding had gedeeld. Daar kwamen vervolgens 15.000 likes op binnen!”

Zevenkoppige jury

Het hielp Linda om de schroom van zich af te zetten en zich aan te melden voor de Nederlandse Portretprijs. Linda: ,,Een zevenkoppige jury buigt zich dan over je werk. Hartstikke spannend natuurlijk, want ik ben nog maar zó kort bezig!” Dat haar zelfportret tóch door de selectie kwam en begin september te zien was tijdens het ‘Weekend van het portret’ in Amsterdam, smaakt naar meer: ,,Volgend jaar, als de prijs écht wordt uitgereikt, probeer ik zeker weer van de partij te zijn!”

‘Totale ontspanning’

Dat Linda serieus met haar hobby bezig is, blijkt wel uit de tijd die ze erin stopt. ,,Als ik eenmaal aan het werk ben, kom ik in een flow. Dan kan ik zomaar vijf uur achter elkaar aan het tekenen zijn. Dat proces, bezig zijn om iets te creëren, daar kan ik enorm van genieten. Het brengt me totale ontspanning en geeft vaak nog meer voldoening dan het eindresultaat. Soms vind ik het gewoon zonde als iets klaar is.”

Gevraagd naar haar dromen en ambities, hoeft Linda niet lang na te denken: ,,Ik zou het fantastisch vinden als ik van mijn hobby mijn werk zou kunnen maken!”

Kijk voor meer informatie over het werk van Linda Cohen op www.cocoart.nl.

Tekst Frank Olde