Lezingen Samenloop voor Hoop

Drachten - In Drachten wordt vrijdag 28 en zaterdag 29 september diverse lezingen en workshops gegeven in de Skeelerbaan Drachten tijdens De Samenloop voor Hoop. Geïnteresseerden van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Graag opgeven via slvhd.eregasten@gmail.com dat is onze voorkeur, want vol = vol. Voor de lezingen wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het KWF.

vrijdag 17.30-18.30 uur
CBD olie: Feiten en Fabels 
Luuk Swiers  Emonta BV
CBD-olie wordt ingezet tegen de meest uiteenlopende klachten en is in korte tijd populair geworden. 
WAAR GAAT DE LEZING OVER?
Wat heb je er aan?
Er bestaan nog vele vragen over dit nieuwe middel.
Werkt het verslavend? Wat kan het doen? 
Mag ik er mee autorijden? 
Wat zit er in?
In deze lezing wordt een heldere uitleg gegeven en is er ruimte voor jouw vragen


vrijdag 18.45 uur-19.30 uur
Kanker en Paarden Coaching
Anneke Hamstra en Petra Koopmans
De medische behandeling is goeddeels achter de rug. Dan komt het 'gewone leven' weer in beeld. Doorgaan zoals je deed voordat je kanker kreeg? Dat kan lastig zijn want er is vaak veel veranderd. Met ons programma 'Herleven na kanker' gaan we mensen daarin begeleiden, met behulp van paarden. In de workshop hoort u daar meer over. Waarom paarden? Hoe werkt dat dan? En wat levert het op?
vrijdag van 19.45 uur-20.45 uur
Stoppen met roken, gezonde leefstijl en een rookvrije generatie 
Jellie Miedema longverpleegkundige en stoppen met roken coach Nij Smellinghe
Benieuwd wat deze  drie onderwerpen samenbrengt?


zaterdag 12.15-13.15 uur
Therapeutic Touch 
Joanne Bouma,verplegingswetenschapper en verpleegkundige in Ziekenhuis Nij Smellinghe en
TT-docent voor het Van Praag Instituut in Utrecht
voor wie? zorgverlener, mantelzorger of anderszins
Zachte interventie 
Medische ingrepen, ziekte, of ouderdom gaan vaak gepaard met klachten als angst, pijn, onrust, en slaapproblemen. Klachten die de kwaliteit van leven in grote mate beïnvloeden en niet altijd medisch adequaat te behandelen zijn. Therapeutic touch kan dan helpen om de scherpe kantjes te verzachten. TT is een korte, zachte interventie die met liefdevolle aandacht gegeven wordt. De patiënt ervaart TT meestal als ontspannend, rustgevend en helend. Onderzoek bevestigt dat het angst, pijn en onrust vermindert.
Zorgverleners 
Therapeutic touch is weliswaar een verpleegkundige interventie, maar wordt ook binnen andere beroepsdomeinen aan patiënten aangeboden. Daarbij kun je denken aan verzorgenden, activiteitenbegeleiders, psychotherapeuten en fysiotherapeuten.
Mantelzorg 
TT is een eenvoudige en systematische methode die iedereen kan leren. Daarom kan het ook thuis goed en veilig worden toegepast, bij huisgenoten, zieke familieleden of anderen die zorg nodig hebben. Ook vrijwilligers in verpleeghuizen, de terminale thuiszorg of een hospice kunnen een cursus TT volgen.


zaterdag 13.45-14.45 uur
Kanker en voeding: smoothies maken
Trienke van der Kloet en Hieke Hiemstra gewichtsconsulente Passano
 Proeven, ontdekken en beleven, daar gaat het om in de workshop ‘Smoothies maken’! 
Een smoothie  zit boordevol gezonde voedingsstoffen, is leuk om te maken (ook met kinderen) en is handig om mee te nemen naar werk of school. Je leert alles over verse ingrediënten, overheerlijke combinaties, bent actief bezig met blenders en staafmixers en probeert door mindful  proeven te achterhalen wat er in een smoothie zit. Ook wordt er informatie over een gezonde leefstijl. 


Zaterdag 15.15-16.15 uur
Kids en kanker; communicatie met kids
Sanne Evenhuis
wie? Ouders en kinderen, zorgverleners, docenten
Op 15 jarige leeftijd kreeg ik leukemie, niet één keer maar twee keer achter elkaar. Sowieso is een vorm van kanker krijgen altijd heftig, voor iedereen. Ik wil aan de hand van mijn KanjerKetting en mijn verhaal kinderen en jongeren in gesprek laten gaan over kanker. 
Daarnaast merk ik vaak dat er veel vragen zijn die de kinderen en jongeren vaak niet aan de persoon met kanker durven te vragen. Aan mij mogen en kunnen ze alles vragen (medische vragen beantwoord ik niet). Ik krijg vragen als: Weet je al direct of je dood gaat, word je altijd kaal, kan ik leuke dingen wel vertellen?
Door de KanjerKetting en een open, toegankelijke houding, blijft het “zware onderwerp” luchtig. Er is ruimte voor persoonlijke verhalen, maar ook voor grappige verhalen van mijn belevingen tijdens mijn behandelingen.