Feestelijke opening groene schoolplein Brede School De Drait

DRACHTEN - Bij Brede School De Drait in Drachten is het donderdag 4 oktober, want dan wordt officieel het nieuwe schoolplein en het gemeentelijk speelveld heropend.

De afgelopen periode heeft het schoolplein en de schoolomgeving een metamorfose ondergaan met als doel de omgeving te vergroenen. Op geheel ludieke wijze zal Robert Bakker, Wethouder van Gemeente Smallingerland, samen met een aantal leerlingen het schoolplein openen. Namelijk door het planten van een heuse wensenboom.

Afgelopen periode is er hard gewerkt aan de vernieuwde schoolpleinen. Vanuit de gedachte ‘natuurlijk spelen’ is het schoolplein en de omgeving opnieuw ingericht. Uit onderzoek blijkt dat een goede speelomgeving heel veel voordelen heeft: het daagt uit tot meer beweging, kinderen komen op een speelse manier in aanraking met natuur, het ontspant, minder pestgedrag op scholen en het bevorderd de motorische en sociale ontwikkeling.

De realisatie bleek een mooie samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten, ouders, Snoek Puur Groen en Gemeente Smallingerland te zijn. Zo zijn er twee moestuinen aangelegd waar leerlingen een handje bij hebben geholpen, zijn er speelelementen van natuurlijk materiaal toegevoegd en er is een groot deel van de tegels vervangen door groen. De tegels zijn vervolgens weer gebruikt om zitranden van te maken. In het onderhoud krijgt Snoek Puur Groen hulp van een groepje ouders, want vele handen maken licht werk.

De opening is een waar feest voor alle betrokken partijen en wordt gecombineerd met de opening van de Kinderboekenweek, welke als thema Vriendschap en Verbinden heeft. De ludieke openingshandeling is dan ook heel toepasselijk. Wethouder Robert Bakker en een aantal kinderen planten een wensenboom, waar alle leerlingen van De Drait vervolgens een vriendschapswens in hangen. Operatie Steenbreek Smallingerland verzorgd ook een ludieke actie: Ze dagen leerlingen, ouders en omwonenden uit een tegel uit eigen tuin mee te nemen en deze in te ruilen voor een plant. Doel van deze ‘meer groen, minder tegels actie’ is om de omgeving te vergroenen en mensen bewust te maken van de voordelen van groen zoals betere afwatering, minder hitte en ook nog eens goed voor het milieu. Met alle ingezamelde tegels wordt een insectenhotel gebouwd op het schoolplein, om de biodiversiteit te stimuleren.