Weekend van de Wetenschap

BURGUM - In Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum is in het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 oktober het Weekend van de Wetenschap.

Dagelijks heb je met wetenschap en technologie te maken, vanaf het moment dat je in de ochtend op de fiets stapt totdat je de wekker zet wanneer je gaat slapen. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 vindt in Nederland Weekend van de Wetenschap plaats, het grootste landelijke evenement op het gebied van wetenschap en technologie. Het publiek krijgt twee dagen lang backstage toegang bij meer dan 350 bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven. Heb je altijd al de producten van een kruidentuin willen proeven, willen weten of koeien gelukkig zijn of in de huid van een laborant willen kruipen? Dan is dit jouw kans!

,,We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst”, aldus André Kuipers die zich om die reden ook dit jaar weer als ambassadeur verbindt aan het wetenschapsweekend. De andere twee ambassadeurs dit jaar zijn kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie.

Op weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de deelnemende organisaties en -veelal gratis- activiteiten opgenomen. Hieronder zijn de highlights weergegeven die zich in Friesland bevinden:

Botanische Tuin de Kruidhof

Datum: tba

Plaats: Buitenpost

Categorie: Natuur en Biologie

Activiteit: Op het terrein van De Kruidhof staan meer dan 1500 soorten kruiden en ruim 2.000 verschillende planten. Er zijn 17 thematuinen op 3,5 hectare. Tijdens Weekend van de Wetenschap is er van alles te beleven en te proeven, zoals een markt met natuurlijke- en streekproducten, presentatie van bijzondere fruitrassen, kinderactiviteiten, demonstraties en workshops.

Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum

Datum: tba

Plaats: Burgum

Categorie: Astronomie

Activiteit: Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum is voor liefhebbers van Hemel en Aarde. Met een aantal interessante wetenschappen onder één dak is er voor elk wat wils. Hier leer je alles over archeologie, geologie, streekgeschiedenis, astronomie en ruimtevaart!

Dairy Campus

Datum: 6 oktober

Plaats: Leeuwarden

Categorie: Natuur en Biologie

Activiteit: Dairy Campus heeft tijdens Weekend van de Wetenschap op zaterdag 6 oktober een open stal van 10:00-15:30 uur. Op zondag willen de koeien namelijk rust! Een vraag die vaak door bezoekers aan Dairy Campus wordt gesteld is of je kunt zien of een koe gelukkig is. Ook daar wordt op Dairy Campus onderzoek naar gedaan. Tijdens Weekend van de Wetenschap wordt hier meer over verteld. Daarnaast mag je natuurlijk de stallen in, zie je diverse robots aan het werk en mag je zuivel komen proeven.

BASF Heerenveen

Datum: 6 oktober

Plaats: Heerenveen

Categorie: Chemie

Activiteit: BASF is wereldleider in de chemie. De medewerkers van BASF werken via onderzoek en innovatie aan het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe grondstoffen. Hierdoor gaan producten waarin ze worden toegepast langer mee, wordt het milieu minder belast en kan het gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen beperkt of vervangen worden.

Solteq Energy

Datum: 6 en 7 oktober

Plaats: Leeuwarden

Categorie: Natuur en Biologie, duurzaamheid

Activiteit: Solteq Energy heeft een hele speciale, zeer efficiënte windmolen ontwikkeld; de FreshWaterMill. Deze windmolen maakt drinkwater van zeewater, brak water en/of afvalwater. En tegelijkertijd produceert de molen groene stroom. Tijdens Weekend van de Wetenschap wordt uitgelegd hoe voor bijna een miljard mensen hel in paradijs wordt veranderd.