Duo-expositie Friesland en de Wadden geopend

Jubbega - Oud-burgemeester van Opsterland Joost van Bodegom heeft zaterdag 6 oktober de DUO expositie Friesland en de Wadden geopend.

De expositie is van de twee kunstenaars Milly Betten (1964), hedendaagse schilder van het Friese landschap en zijn goede vriend wijlen Jan Loman (1919-2006), vooral bekend als ontwerper van het Waddenlogo. Aan deze Opsterlandse kunstenaar wordt in dit jaar van Culturele Hoofdstad LF 2018 veel aandacht besteed omdat hij honderd jaar geleden is geboren.

In zijn geboortejaar 1918 werd ook het gebouw geopend waarin Kunstlokaal №8 is gevestigd, als School № 8, nu een Rijksmonument en galerie en atelier. Jan Loman en Milly Betten hebben veel gemeen als het om de verbeelding van het Friese landschap en de Wadden gaat. Beiden geven de sfeer weer vanuit de herinnering aan het landschap, in een abstracte beeldtaal die nooit zuiver abstract wordt.

Van Jan Loman zijn zeefdrukken te zien uit de serie Wadden, met name Schiermonnikoog, en enkele vlieseline-collages. Hij schreef ook veel haiku’s, korte gedichtjes, zoals “bij opkomend tij, werden tekens uitgewist, indrukken bleven”.

Van Milly Betten presenteert Kunstlokaal №8 recente schilderijen met titels als 'Blok kade', 'Op de oude dijk' en 'Emulgator'. Milly Betten: “De mooie herinneringen aan mijn jeugdjaren in Ferwert lijken belangrijker geworden als inspiratiebron. Samen met mijn vader in de vroege morgen langs de boerderijen omdat hij inseminator was en ik het koeienschetsen soms mocht doen. De altijd aanwezige zeedijk in de achtertuin net als nu en daarachter de wadden en de eilanden waar ik nog steeds zo graag kom.”

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Cultbee (Stichting Cultuur Beetsterzwaag) en Kunstruimte Wagemans uit Beetsterzwaag.

Periode : 6 t/m 14 oktober 2018

Openingstijden: zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur en op andere dagen na afspraak.

Locatie: Kunstlokaal №8, Schoterlandseweg 55, 8411XX Jubbega.

Informatie: www.kunstlokaalno8.nl.