Diner van de toekomst ROC Friese Poort

DRACHTEN Op ROC Friese Poort in Drachten vindt woensdag 10 oktober het diner van de toekomst plaats.

Bij dit diner zijn de internationale sprekers, de IFOAM board en leden van de Vereniging Circulair Friesland aanwezig. Het eten wordt bereid volgens de uitgangspunten van Dutch Cuisine die de koks-opleidingen hanteren: 100% duurzaam en toekomstgericht en winst voor producent, consument en aarde. Ze zijn er al maanden mee bezig zijn.

Dat geldt ook voor de inrichting van de ruimte waar het diner in plaatsvindt. Jessica Davies van de Lancaster University houdt een lezing over het belang van gezonde voeding. Studenten van de ROC Friese Poort in Sneek verzorgen de catering tijdens het symposium Symphony of Soils op 11 oktober a.s. en de International Conference Organic Food and Our Future Food System op 12 oktober. Ook daar zijn de Dutch Cuisine uitgangspunten leidend.

Folkert Sonsma, directeur vestiging ROC Friese Poort Drachten: ,,Het is niet voor niets dat dit diner, een initiatief van Circulair Friesland, door studenten van ROC Friese Poort wordt verzorgd. De studenten leren koken volgens het Dutch Cuisine principe. Dat betekent 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en aarde. Dat krijgen de gasten ook mee. En we dineren ook nog eens in een van de meest circulaire schoolgebouwen van Nederland en zijn lid van de Vereniging Circulair Friesland.”

Het Diner van de Toekomst is onderdeel van de eerste Soil Food Week, dat van 10 tot en met 13 oktober gehouden wordt. Op het programma staat vrijdag 12 oktober de International Conference Organic Food and Our Future Food System.

Daar presenteren internationaal befaamde spekers waaronder Nobelprijswinnaar voor de vrede Rattan Lal, alternatieve Nobelprijswinnaar Vandana Shiva, de Amerikaanse ecoloog John Liu, Volkert Engelsman nr. 1 Duurzame Top 100 Trouw, Nic Lampkin, Peggy Miars, Frank Eyhorn en Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut, de state-of-the-art van de biologische landbouw en tonen zij hoe een duurzaam voedselsysteem er in de toekomst uit kan zien. De conferentie vindt plaats in het Ecomunity Park/Ecostyle Oosterwolde.

Wat er 12 oktober plaatsvindt in Oosterwolde is uniek. Organisator Martien Lankester: ,,Zelden zijn er zoveel prominenten op dit gebied bij elkaar. Het congres is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt of geïnteresseerd is in biologische landbouw en ons voedselsysteem of er meer van wil weten.”

Programma en aanmelden kan via: www.avalon.nl/sfw.html