Zonnige FUNDAG voor jonge mantelzorgers

DRACHTEN - Bij het Tienercentrum Place2B in Drachten was zaterdagmiddag 29 september de gratis FUNDAG Expeditie Robinson voor jonge mantelzorgers uit Smallingerland.

Achttien tieners en jongeren genoten met het prachtige herfstweer volop van activiteiten als boogschieten, balanceren op een reuzenbal en vuur maken. Wethouder Piet de Ruiter schoof spontaan aan bij de kennismaking en lunch. Het was de 2e FUNDAG die het Tiener- en Jongerenwerk van de M.O.S. (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland) organiseerde.

Ontspannen en ontmoeten

Jaarlijks organiseert het Tiener- en jongerenwerk van M.O.S. vanuit de doelgroep en in samenwerking met ketenpartners twee activiteiten voor jonge mantelzorgers in Smallingerland. Jonge mantelzorgers zijn tieners en jongeren die zorgen voor een familielid met een (psychische) ziekte, handicap of verslaving. Samen met deze jongeren wordt gebrainstormd om in kaart te brengen waar behoefte aan is en welke activiteiten daarbij aansluiten. Jonge mantelzorgers bepalen dus het aanbod van M.O.S. Dit kunnen Fundagen zijn, maar kunnen ook andere activiteiten zijn.

Naar schatting groeit zo’n 6 procent van de tieners en jongeren op met zorgen voor of over een familielid met een (psychische) ziekte, handicap of verslaving. Sommigen helpen mee in de huishouding, bij lichamelijke of medische zorg. Het is daarom extra belangrijk dat jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Door de FUNDAG kunnen jonge mantelzorgers elkaar ontmoeten en is er tijd voor plezier en ontspanning. De FUNDAG wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland. Echt-Outdoor organiseerde Expeditie Robinson.