Voorlichting verslaving op het Drachtster Lyceum

DRACHTEN - Op alle middelbare scholen in de gemeente Smallingerland stond de eerste week van oktober in het teken van het project Samen voor Zero Tolerance.

Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Smallingerland, scholen, Verslavingszorg Noord Nederland, GGD Fryslân en Maatschappelijke Onderneming Smallingerland.

Gedurende deze week zijn tal van activiteiten op de scholen georganiseerd. Zo kregen de leerlingen van de vierde klassen voorlichting over verslaving en gewoonten van Stichting Be Aware, terwijl bij de leerlingen van de tweede klassen de nadruk werd gelegd op Social Media en Internet verslaving.

Belang van preventie

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat. Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem.

Reacties

Mede door de gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

Zo reageerden de leerlingen van het Drachtster Lyceum:

,,Erg interessant. Natuurlijk weet je wel dat alcohol en drugs en zo ongezond is, maar dat er zulke gevolgen aan zitten niet.”

,,Erg fijn. Ik heb uiteindelijk toch meer geleerd dan ik dacht. Ook over mijn klasgenoten”

Naast dat de leerlingen voorlichting hebben gehad, hebben ook de ouders een ouderavond bijgewoond omtrent bovenstaande onderwerpen.