Schaakclub Bakkeveen start seizoen met overwinning

Akkrum - In Café Kromme Knillis waren de schakers van SC Bakkeveen-1 duidelijk te sterk voor de schakers van Mid-Fryslan-2. Het werd 1-3 voor de Feansters, waarvan niemand met een nederlaag naar huis hoefde.

De aanloop naar de wedstrijd toe was daarentegen wat hobbelig geweest. Door een niet door iedereen bejubeld besluit van de Friese Schaakbond, wordt er vanaf dit seizoen alleen nog maar met viertallen gespeeld. Hierdoor moest Bakkeveen de bestaande teams ‘uit elkaar knippen’ en verlopen de wedstrijden anders. Na één verloren partij dreigt een team immers al naast de volle winst te grijpen.

Schaakclub Bakkeveen kon in Akkrum zichtbaar beter met deze nieuwe omstandigheden omgaan dan gastheer Mid-Fryslan. Op bord 2 speelde Milan Heller met zwart een tactisch interessante partij tegen Erwin Koning. Koning had zijn zware stukken gepositioneerd op de stelling van Milan, die over de diagonalen weer, met alles wat hij had, de stelling van de Akkrummer bestookte. Toen de zware stukken allen in het doosje waren beland, bleef een zes-tegen-zes pionnenstelling over waar geen van beide spelers meer door kon komen; ½ - ½ .

Ondertussen had Dirk Müller op bord 3 met de witte stukken met aanvallend spel zijn tegenstander Jan-Lodewijk Boonstra snel op een achterstand gezet. Boonstra rokeerde aan de ongebruikelijke lange kant en beleefde daar niet veel plezier aan. De koning van zwart stond nooit veilig en om die te redden moest de Akkrummer tot het uiterste gaan, zodat elders op het bord de ene na de andere pion sneuvelde. Toen Dirk er 5 voor stond hield Boonstra het voor gezien; ½ - 1½ voor Bakkeveen.

Op het eerste bord stond invaller Menno-Peter van der Meer aanvankelijk helemaal niet zo goed. Zijn witte dame was uitgerukt maar was buiten de stelling kwetsbaar voor toren en pionnen van zijn tegenstander Jeroen Sparenberg. Toen de Akkrummer in het ontstane evenwicht een verkeerde dame-zet deed, greep Menno-Peter zijn kans en wist de winst naar zich toe te trekken; ½-2 ½ . Dit was des te plezieriger omdat zijn tegenstander op voorhand zeker als sterk in te schatten was.

Aan bord 4 speelde Gerrit Meppelink met de zwarte stukken tegen meervoudig Fries jeugdkampioene Femke Koning. Gerrit wist een pion te winnen maar leek zich vast te lopen in een taai eindspel van torens en lopers van ongelijke kleur. Toen hij zich opmaakte om nog wat mogelijkheden op een winst te proberen was de teamwinst voor Bakkeveen al binnen en besloten hij en zijn tegenstandster tot remise. Daar had de speelster van Mid-Fryslan op dat moment wel de beste deal aan.

Al-met-al een geslaagd begin voor het vlaggeschip van de Bakkeveense schakers in de eerste klasse B. De Opsterlanders delen nu de koppositie in de nog jonge stand met Emmeloord-1, Heerenveen-1 en WES-1, die ook allen hun eerste wedstrijd wisten te winnen. Op 7 november gaat het verder met een thuiswedstrijd tegen DSC Drachten-1. DSC moest de punten in de eerste ronde aan WES-1 laten.

Verslag: Dirk Müller

SCHAAKCLUB BAKKEVEEN Schaakt van september t/m april elke woensdagavond in hotel-restaurant de Stripe te Wijnjewoude, aanvang 20.00 uur

Contactpersoon: D. Müller, tel 0512-302226. Voor meer info: www.schaakclub-bakkeveen.nl

Het tweede team dat in de 2 de klasse C speelt moest eveneens die avond spelen. Heerenveen 1-Bakkeveen 2 werd een keurige uitslag 1-3 voor Bakkeveen 2.

Bakkeveen 4 extern tegen Steenwijk in Onna werd 3-1 voor Steenwijk.

Bakkeveen 5 tegen Bakkeveen 3 eindigde in 0-4