Natuurwerkdag ook op historisch landgoed Hemrick

Hemrik - Vrijwilligers kunnen op de eerste zaterdag van november samen aan de slag op Landgoed Hemrick in Hemrik.

Zaterdag 3 november wordt de jaarlijkse landelijke Natuurwerkdag gehouden. In samenwerking met Landschapsbeheer Beetsterzwaag organiseert Landgoed Hemrick een werklocatie in het bos aan het Hemrikerpead in Hemrik. Daarbij zijn extra handen meer dan welkom. Vorig jaar deden hier acht mensen mee aan het werk in de natuur.

Familiebezit

Het historische landgoed grenst direct aan het dorp Hemrik en loopt ten oosten van het Hemrikerpaed tot aan de Hemrikerscharren. Een 16-de eeuws Hallenboerderijtje vormt het middelpunt van het landgoed. Rond 1850 is het land en boerderijtje door de familie Van der Sluis aangekocht uit de landerijen van de adel uit Beetsterzwaag en sindsdien is het in bezit van de familie gebleven. De voorgaande en huidige erfgenamen hebben zich tot doel gesteld dit historisch erfgoed te behouden voor de huidige en volgende generaties.

Het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage op aan het beschermen en behouden van natuur. Ook in Friesland is de zorg voor het landschap steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen genieten van het karakteristieke Friese landschap. De Landelijke Natuurwerkdag telt dit jaar weer ruim 20 locaties in Friesland. Jong en oud kunnen aan het werk tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Meer locaties

Landgoed Hemrick is een van de locaties in deze regio die meedoen. De andere zijn:

Kinderboerderij de Naturij in Drachtende opslag van berkenboompjes op de heide verwijderen - van 9.30 uur tot 13 uur.

Houtigehaagster Bos bij Houtigehage - snoeien van beplantingen, verplanten en het maken van takkenwallen in de fruithof en in het bos - van 09.30 tot 12.30 uur.

Boerenbedrijf Reijenga aan de Koeibosk 1 in Terwispel - knotten van wilgen langs de slootkant aan de rand van een weiland - van 10,00 tot 14.30.

Landgoed de Slotplaats bij Bakkeveen - kleine boompjes en struiken handmatig verwijderen met behulp van snoeigereedschap en schop - van 9.30 tot 12.30 uur.

Geïnteresseerden die alleen of samen met buren, vrienden, club en/of familie een dag aan de slag willen gaan in de natuur kunnen zich aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.