Gorredijk krijgt tweedaagse fair Frisland in de Groene Long

Gorredijk - In park De Groene long wordt volgend jaar op 18 en 19 mei de Fair Frisland gehouden. Rond de fair wordt een nieuw land geschapen. Scholen in heel Friesland zijn uitgenodigd om een koning te leveren.

Frisland wordt een groot provinciaal evenement over het thema gezondheid, zegt bestuurslid Imke Gerritsen. ,,Het is een soort beurs, waar van alles te beleven zal zijn op het gebied van duurzaamheid en gezonde voeding. Er zijn workshops, een streekmarkt met Friese producten, sportactiviteiten en theater, muziek en beeldende kunst. Het is geen Foodfestival, maar er wordt wel gekookt. Ook is er een openluchtrestaurant.’’

Frisland wordt georganiseerd door Culivents (portefeuille gezonde voeding), Van Ravesteijn Theater & Events (portefeuille cultuur en educatie) en restaurant Het Spijshuys in Boornbergum (portefeuille streekproducten). Rondom het evenement is het land Frisland bedacht, een modern land dat het accent legt op eerlijke producten, eerlijke handel en rechtvaardige behandeling van mens en omgeving.

Op het Fairterrein komen straten, pleinen, bedrijven en huisjes met bewoners. Zo komt er bijvoorbeeld ook een postbode langs. De theatrale invulling wordt verzorgd door Van Ravesteijn. Het bestuur van de organiserende stichting treedt nu nog op als regering. ,,Maar we willen graag kinderen als koning en regering, omdat die nog puur zijn. We hebben al scholen in heel Friesland benaderd om mee te doen.’’ Ook ontwerpers, dichters en componisten kunnen aan de slag, want Frisland heeft nog een vlag en een volkslied nodig.