Dorcas houdt weer voedselactie in supermarkten

Ureterp/Drachten - Dorcas houdt van 4 tot en met 11 november voor de drieëntwintigste keer de Voedselactie.

Op honderden locaties in Nederland – in supermarkten, kerken en scholen – zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië. Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd.

Steuntje in de rug

,,Onze partners weten welke mensen hulp nodig hebben. Een voorbeeld is de 57-jarige Adrian uit Oekraïne. De winter komt er aan en dat is voor hem een zware periode. Hij komt dan nauwelijks de deur uit vanwege kou en sneeuw. Zijn vrouw heeft diabetes en zijn kinderen werken in het buitenland. Hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Het is letterlijk kiezen: of brandhout voor de kachel of een zak aardappelen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden draaglijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. We laten hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om mensen zoals Adrian geven’’, aldus Dorcas.

Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. De organisatie helpt juist ook door in de omgeving van Adrian mensen te zoeken die op hem kunnen letten en praktisch kunnen ondersteunen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet en is de ondersteuning van Dorcas op den duur niet meer nodig.

Heel Nederland geeft

In Nederland zijn van 4 tot en met 11 november zo’n tienduizend vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten kopen een extra product en geven deze af aan de vrijwilligers. Daarna wordt alles gesorteerd. Dit gebeurt ook door vrijwilligers. Nadat het pakket met de vrachtwagen op de plaats van bestemming is aangekomen, geeft Dorcas het aan de partnerorganisatie die het vervolgens via een lokale partner bij de juiste mensen brengt.

In deze regio wordt op meerdere plekken een inzameling voor de jaarlijkse voedselactie gehouden. Op dankdag (7 november) in verschillende kerken en op vrijdag en zaterdag (9 en 10 november) staan er vrijwilligers bij de Poiesz in Ureterp. Ook in Drachten staan op zaterdag vrijwilligers bij de supermarkten Jumbo in de Drait en Albert Heijn aan het Kiryat Onoplein. Verde rbi jde Spar in Eastermar, de Poiesz in Burgum,

Dorcas is nog op zoek naar vrijwilligers die bij de supermarkt boodschappenbriefjes kunnen uitdelen aan de klanten en de boodschappen in ontvangst nemen. Voor informatie en opgave kunnen belangtellenden contact opnemen met Mathilde Krijgsheld, 785 391 of mathildekrijgsheld@gmail.com