Nieuwbouw Nachtegaalstraat wordt maandagmiddag geopend

Drachten - De officiële opening van de nieuwbouwvan de flat aan de Nachtegaalstraat is maandagmiddag op de binnenplaats.

De officiële opening vindt maandag 5 november vanaf 16.30 uur plaats op de binnenplaats van de flat in een feestelijke setting samen met de bewoners, gemeente Smallingerland, Jorritsma Bouw en andere belangstellenden. Er zijn toespraken door directeur – bestuurder Rein Swart van Accolade en Smallingerlands wethouder Erik ter Keurs. Na een acrobatische act door Duo Triali (Efrem en Thamar) uit Groningen planten Ter Keurs en Swart samen met bewoner Aize van der Woude een fruitboom.

Drie jaar na de explosie die het bestaande gebouw verwoestte staat er een nieuw, zeer energiezuinig gebouw. Met een prachtig ontwerp; verfrissend en eigentijds met een warme uitstraling. Sinds deze zomer zijn alle 38 appartementen bewoond.

Energiezuinig

Eigenaar Accolade koos voor nieuwbouw op de plek waar op 27 december 2015 een explosie plaatsvond. Dit omdat dit meer kwaliteit biedt. Samen met Jorritsma Bouw werd een ontwerp gemaakt met betaalbare huurappartementen die geschikt zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens. Het flatgebouw en de appartementen zijn zeer energiezuinig. De duurzame kenmerken zijn: triple glas, all electric, vloerverwarming en verwarming door middel van een luchtwarmtepomp. Op het gehele dak liggen zonnepanelen.

Eén bewoner terug

Eind maart 2017 werd het overgebleven deel van de flat gesloopt. In de zomer van dat jaar kon de bouw beginnen. Dit verliep goed en snel waardoor afgelopen zomer de sleutel kon worden gegeven aan alle nieuwe bewoners. Alle voormalige bewoners van de flat vonden na de explosie een andere (tijdelijke of definitieve) plek. Voor deze nieuwbouw hadden zij de mogelijkheid om terug te keren. Zij kregen daarbij voorrang bij de inschrijving op de appartementen. Eén oud-bewoner heeft hier gebruik van gemaakt.