Kinderen laten op Techniek Tastbaar een afwasborstel dansen

DRACHTEN - Een robot besturen of zelf bewegen door een virtuele werkelijkheid, maar ook ouderwets zagen en metselen, het kan vandaag allemaal op Singelland VHS.

Daar is tot vanavond negen uur het evenement Techniek Tastbaar. Er is geen afstand op TT, alles mag worden geprobeerd en aangeraakt. Zo kunnen scholieren het best ervaren of techniek bij hen past en wat ze het leukst vinden. En de bezoekers kunnen te kust en te keur, want ze kunnen lassen, zagen en metselen, maar ook een afwasborstel laten dansen, 3D-tekenen of een robot programmeren. Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft diverse stands, waarop bezoekers bijvoorbeeld röntgenfoto's kunnen bekijken en zelf luisteren naar hun eigen lichaam.

Echt een tekort

De techniekdag heeft een duidelijk doel: zorgen dat de jeugd weer kiest voor techniek. ,,Want er is echt een tekort,'' zegt wethouder Roel Haverkort, die het evenement vanmiddag bezocht met collega Robert Bakker. ,,De woningbouw stagneert nu al omdat er gewoon niet genoeg vakmensen te krijgen zijn. Metselen en timmeren gaat nog, maar voor het installatiewerk is simpelweg niet genoeg personeel te vinden. Het aantal vacatures in de techniek stijgt nog steeds.''

Een van de oorzaken van het tekort is dat jonge kinderen veel te weinig in aanraking komen met techniek en daardoor minder snel kiezen voor een technische opleiding. ,,Wij hadden vroeger Mecano, maar dat zie je haast niet meer'', aldus Haverkort.

Technetkring

Scholen en ondernemers hebben onder de naam TechNetkring Drachten de handen ineen geslagen, met als missie het beeld dat jongeren van techniek hebben positiever te maken. Projectleider John van Mierlo: ,,Door het hier te ervaren kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is.” Techniek tastbaar trok vorig jaar meer dan 1500 bezoekers, vanmiddag stond de teller om vier uur al op 500 en in totaal werden tot negen uur 1300 bezoekers getald. ,,En je ziet dat sommigen om negen uur bijna niet naar huis te krijgen zijn'', aldus Haverkort.

Leden van het Innovatiecluster Drachten vulden een belangrijk deel van het evenement. Zo konden bezoekers bij de stand van het bedrijf Variass een robotarm programmeren. De arm herhaalde continu de zelfde beweging, ook toen er geen toeschouwers meer waren.

,,Dat programmeren gaat tegenwoordig zo eenvoudig dat zelfs iemand zonder technische opleiding dat al vrij snel kan. Het is hier nu even rustig, want we hebben wat te veel leuke concurrentie. Hiernaast kunnen ze met een bril de virtuele werkelijkheid bekijken en aan de andere kant met een machine automatisch papieren vliegtuigjes vouwen. Ja, dat is ook leuk.''

Zie ook www.techniektastbaar.nl

Foto’s Fokke Wester