Lezing over kunstenaar Armando door Yvonne Ploum

Beetsterzwaag - In de Dorpskerk geeft Yvonne Ploum zondagmiddag vanaf drie uur de lezing ‘Armando – Tussen het weten en begrijpen’.

De veelzijdige kunstenaar Armando is op 1 juli van dit jaar overleden. Yvonne Ploum, kunsthistorica, Armando-expert, adviseur en curator bij ‘Kunst van Ploum’ was 6 jaar lang directeur van het ‘Armando-museum’ in Oud-Amelisweerd en was beheerder van de Armando Collectie. Zij geeft de lezing en zal ook de expositie Skjin Laai/Tabula Rasa toelichten, waar enkele spectaculaire kunstwerken van Armando te zien zijn. Deze tentoonstelling is tot en met 16 december te zien in Projectruimte 17 in Beetsterzwaag (do t/m zo van 13.00 – 18.00 uur).

Skjin Laai

Skjin Laai/Tabula Rasa is Fries en Latijn voor 'schone lei, onbeschreven blad'.De dichter of kunstenaar zit voor zijn witte papier en opeens vallen er woorden en beelden. Waar komen die woorden en beelden vandaan? Uit de leegte? Zomaar? Begin je steeds weer met een schone lei? In deze expositie Skjin Laai/Tabula Rasa verwoorden en verbeelden meer dan dertig dichters en kunstenaars hun begrip van leegte. Wat betekent leegte? Hoe maken zij leegte? Begint alles altijd weer opnieuw? Het resultaat is een rijke expositie met teksten, beelden en geluiden die de toeschouwer meenemen naar de individuele kunstenaars en hun wereld, maar ook confronteren met de existentiële vraag of alles met een schone lei weer kan beginnen.

De expositie Skjin Laai/Tabula Rasa is tot stand gekomen als onderdeel van het programma ‘Sssstt...! Hier fluistert de tijd’ in het kader van LF2018. Eén van de belangrijkste taken van Tresoar is het bevorderen van de Friese literatuur. Tresoar wil dat doen door het bieden van podia aan Friese dichters. Tegelijkertijd wil Tresoar verschillende disciplines bij elkaar brengen: literatuur, beeldende kunst, muziek en toneel. Met Skjin Laai/Tabula Rasa laten kunstenaars en dichters de rijkdom van die combinatie zien.

Naast de tentoonstelling is er een interessant lezingenprogramma om het thema verder uit te werken. De volgende is op zondagmiddag 9 december om 15:00 uur in de Dorpskerk te Beetsterzwaag. Op zaterdag 24 november is er van 14:00 -16:00 uur een Literaire Middag met korte lezingen, voordrachten en optredens over het thema ‘leegte’.