Nabestaanden gegriefd door titel van Raket bij Tjaarda

Drachten - De titel Monument voor Toekomstig Geluk gaat voorbij aan de trieste geschiedenis die kleeft aan de Tjaardaflats.

,,Er is aan ons verdriet voorbij gegaan'', aldus de moeder van een jongeman die de flat gebruikte om een eind te maken aan zijn leven. ,,Het monument is geplaatst op enkele tientallen meters afstand van de plaats waar mijn zoon is opgeraapt, omdat hij geen geluk meer in zijn toekomst zag. En er zijn meer mensen die daar een einde aan hun leven hebben gemaakt'', aldus Maria Kouer.

Schril contrast

De raket die vrijdag is onthuld staat daarom volgens haar in schril contrast met de geschiedenis van de flats. De raket in rood, geel en blauw is een kleurrijke fantasie tegenover een zwarte werkelijkheid, vindt zij. ,,Monument voor Toekomstig Geluk is daarom een schrijnende titel voor alle nabestaanden. Ik wens de bewoners alle geluk toe in prijzen en toekomst, maar een vlag plaatsen op de plek waar mensen zijn overleden gaat mij en velen met mij te ver.''

Kouer doet daarom een suggestie voor een nieuwe titel: Play-Station-Oost. Daarbij verwijst het woord Play naar de loterij die bij het beeld hoort, waarbij elke maand een bewoner van een van de drie flats in de schijnwerpers wordt geplaatst. Het woord (Ruimte-)Station past bij de raket en Oost geeft de locatie van de Stadsmarkering aan. De naam Playstation-Oost is bovendien aansprekender voor jeugdigen, vindt Kouer.

Play-Station-Oost

De raket is een van de vier beelden die de entrees op de vier windrichtingen van Drachten een duidelijk gezicht moeten geven. ,,Als titel voor het bankje bij de Raket had ik Greet & Meet bedacht, groet en ontmoet’’, aldus Kouer.

In een onderhoud donderdag met wethouder Marjan Sijperda, die de raket vrijdagmiddag in gebruik nam, heeft Kouer de aanpassing voorgesteld. Sijperda verwees in haar toespraak wel naar het gesprek en de trieste historie, maar stelde niet de naam ter discussie.

Als de titel gelijk blijft, kan volgens Kouer eventueel de toevoeging van het jaartal al een verschil maken. ,,Daardoor zou er een scheidslijn ontstaan tussen het donkere verleden en het geloof in een kleurrijke toekomst. Een monument is bedoeld ter nagedachtenis aan iets en daar hoort een datum bij.''