Boek verschenen over Friese zuivelfabrieken

Tijnje - Uitgeverij Noordboek uit Gorredijk heeft vandaag het boek Zuivelfabrieken in Friesland gepresenteerd.

De basis voor deze uitgave is de volstrekt unieke en veelomvattende collectie van Robert Visser, die al zo’n dertig jaar alles verzamelt wat ook maar enigszins te maken heeft met zuivelfabrieken en de industriële processen die daarin plaatsvonden. Zijn collectie is meer dan bijzonder: honderden foto’s, brieven en briefhoofden en zuivelgerelateerde machines.

Deze monumentale uitgave beschrijft de opkomst, de latere sluitingen en de fusieprocessen van de Friese zuivelfabrieken. Van de romantiek van lokale coöperaties naar de tijd van modernisering en schaalvergroting. Dit was een ingrijpend proces, waar vele Nederlanders direct of indirect bij betrokken waren. Vrijwel iedereen kent immers wel iemand die in een zuivelfabriek werkt of heeft gewerkt en onderdeel van dit fusieproces was.

In Zuivelfabrieken in Friesland plaatst historicus Marijn Molema de komst en ontwikkeling van de zuivelfabrieken in een bredere, maatschappelijke context. Architectuurkenner Peter Karstkarel behandelt in het tweede deel de zuivelfabrieken alfabetisch per plaats. Hij gaat daarbij in op ontstaan, geschiedenis en architectonische kenmerken van zowel de fabriek als de directiewoning.

Zuivelfabrieken in Friesland ligt vanaf midden volgende week in de boekhandel.