Achtste dierenboek voor Gorredijkster schrijfster

Gorredijk - Cindy Schwering heeft inmiddels al een hele plank vol dierenboeken op haar naam staan. Vorige week verscheen het achtste, een nieuw en up to date boek over de Zwitserse witte herder.

Geheel willekeurig gekozen is het covermodel – evenals de schrijfster – ook woonachtig in Gorredijk! Het boek is samengesteld en geschreven door Cindy Schwering, die inmiddels meerdere succesvolle dierenboeken op haar naam heeft staan. Na het succes van haar eerste boek waarin de Chihuahua centraal staat, besloot Cindy Schwering om voor een reeks rasboeken te gaan.

Rasvereniging

Na de Shih Tzu, de Cane Corso, de Maine Coon, een puppyopvoedboek, de Labrador Retriever en de Golden Retriever is het nu de beurt aan de Zwitserse witte herder. Voor deze titel werkte ze samen met dierenfotograaf Mascha de Lange uit Kootstertille. De Lange is tevens betrokken bij de rasvereniging en daarin zag Schwering een groot voordeel. ,,Normaal gesproken moet ik zelf de modellen ‘ritselen’ en het is dan best lastig om tot een goede selectie van honden van verantwoorde fokkers te komen. Mascha kent het ras door en door en dat geldt ook voor de fokkers, dus dat was ideaal.”

De Lange legde onder andere de witte herders van Monique Ketelaar uit Gorredijk vast. Zonder te weten van wie de hond was, koos Schwering uitgerekend een foto van één van de honden van Ketelaar uit voor de cover. ,,Die foto sprong er gewoon uit. Een mooie hond met rastypische uitstraling en vanwege de setting – een frisgroen bos – een zeer sprankelende, aansprekende foto. Pas nadat de keuze helemaal definitief was, kwam ik erachter dat deze hond van een fokker is die ook in Gorredijk woont en dat foto eigenlijk op een steenworp afstand – namelijk in het bos in Beetsterzwaag – is gemaakt. Dat maakt de cover voor mij nu wel extra leuk!.’’

Andere opvoeding

Het boek telt 136 pagina’s en behandelt alle relevante onderwerpen: van de geschiedenis tot het opvoeden en van aanschaf tot fokgerelateerde materie. Nagenoeg alle onderwerpen, adviezen en tips zijn toegespitst op het ras. ,,Een Zwitserse witte herder vraagt nu eenmaal om een andere opvoeding dan bijvoorbeeld een Rottweiler of een teckel. En de juiste en gedoseerde beweging is voor een ras dat gevoelig is voor bijvoorbeeld heupdysplasie meer van belang dan bijvoorbeeld voor honden van kleinere rassen.”

Voor de input kon Schwering terecht bij verschillende fokkers, een keurmeester en een dierenarts. Het boek bevat hierdoor dan ook veel praktische tips. Hoewel de boeken veel informatie bevatten, zijn haar boeken niet saai, benadrukt Schwering. ,,Ik werk altijd samen met een heel creatieve vormgever. Ons uitgangspunt is dat het een feestje moet zijn om door het boek te bladeren. De speelse vormgeving en bijzondere foto’s leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”

Het boek De Zwitserse witte herder kost 17,95 en is op www.dierenboekenbestellen.nl (de webshop van de schrijfster) te bestellen, maar is ook verkrijgbaar via de reguliere boekhandel (ISBN 9789081133043). Boekhandel Planteyn aan de Langewal in Gorredijk heeft alle titels van Cindy Schwering op voorraad.