ONT op alle fronten afgetroefd door Kollum

OPEINDE - In de categorie kansloze nederlagen hoort het 0-2 verlies van ONT tegen Kollum zéker thuis.

De boost die de overwinning vorige week tegen koploper Leovardia had kunnen geven werd door Kollum fluks weggeblazen. Het was aan Kollum te danken dat de nederlaag geen afstraffing werd.

Het was Kollum dat vorig seizoen in de nacompetitie ONT terugstuurde naar de 3e klasse. De nacompetitiewedstrijd op 9 juni werd door ONT met 1-4 verloren. Uiteindelijk slaagde Kollum er niet in te promoveren door de finale in de nacompetitie te verliezen van Veenwouden. En waar Kollum wat de selectie betreft aardig intact bleef, was er bij ONT een leegloop.

Dus stond er zaterdag een geroutineerd Kollum tegenover een ONT in opbouw. En dat gaat met vallen en opstaan. Zo kan de ene week de koploper over de knie worden gelegd en wordt er een week later kansloos verloren van Kollum. Trainers noemen dat het proces waar het team in zit.

Kollum liet er vanaf het begin geen gras over groeien wat de bedoeling was. Met snelle combinaties werd ONT onder druk gezet en bij balbezit van ONT kreeg de thuisploeg geen tijd om even lekker op te bouwen. En toch was de eerste kans voor ONT. Jurjen Veenstra deed waar hij goed in is, met een kien passje een medespeler in kansrijke positie brengen. Dit keer was dat Dennis Bakker die op het moment dat hij aan scoren dacht de voet dwars werd gezet.

Maar het was vooral Kollum wat de klok sloeg. En daarbij was het meerdere keren een bal door het hart van de ONT verdediging die voor gevaar zorgde. Uit zulke situaties schoot Benjamin Zondervan in vrije positie naast en pareerde ONT doelman Hedzer Hoekstra een inzet van Gerard van Zonneveld. Maar de volgende combinatie van Kollum door het centrum leverde toch de 0-1 op. Van Zonneveld verscheen oog in oog met Hoekstra, die beging een overtreding waarna de strafschop werd benut door Ruben Merkus.

Onnauwkeurigheid in de afwerking door Kollum en goed keeperwerk van Hoekstra voorkwamen een grotere achterstand voor ONT. Want kansen voor Kollum waren er zeker. Marinus Hoekstra zag een inzet gepakt worden door zijn naamgenoot, Van Zonneveld schoot na een counter naast en Randy van Malsen deed hetzelfde vanuit vrije positie. ONT stelde daar weinig tegenover.

Waar ONT vorige week tegen Leovardia een overwinning afdwong door een goede drive, lukte dat tegen Kollum niet. Voor de goede orde, de inzet van ONT was prima, maar Kollum was gewoon een maatje te groot. Voetballend beter, met automatismen, kortom alle credits naar Kollum. Vijf minuten na rust vergrootte Kollum de voorsprong naar 0-2 door een doelpunt van Van Zonneveld na een aanval uit het boekje. ONT doelman Hoekstra behoedde ONT ervoor dat de score niet hoger opliep.

En ONT? Dat kreeg met nog een half uur te spelen nog wel een kans op de aansluitingstreffer. Bakker kwam in scoringspositie, zijn inzet werd een prooi voor Kollum doelman Andries Dijkstra. Uiteindelijk bleef het bij 0-2.

ONT trainer Jan Hulzinga berustte in het verlies: ,,We zijn vandaag afgetroefd door een betere tegenstander. Zowel aanvallend als verdedigend. Het is dan ook zeker geen schande om van een dergelijke tegenstander te verliezen, ook al vind ik dat we als team meer moeten én kunnen laten zien. Er wordt ontzettend hard gewerkt en je ziet dat iedereen er absoluut voor wil gaan, dat blijft erg positief. Het is alleen wel zaak dat we dit gaan combineren met het herkennen van situaties en hierin initiatief nemen. Tegen Leovardia hebben we dat laten zien, vandaag even niet.”

Tekst: Sjouke Walinga