Trailrunning in het Bakkeveense bos

SURHUISTERVEEN - Martin Dijkstra houdt zondag 16 december 2018 en zondag 17 februari 2019 een trailrunworkshop in de bossen van Bakkeveen.

,,Met deze trailrunworkshops wil ik zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met deze mooie tak van sport”, aldus Dijkstra, geboren Fries, gediplomeerd hardlooptrainer en enthousiast trailrunner.

Trailrunning is in Nederland aan een flinke opmars bezig. Bij trailrunning - off-road hardlopen - loop je grotendeels over onverharde paden (trails), dwars door de natuur en bedwing je natuurlijke elementen, zoals: heuvels, beekjes en stenen. Daarnaast draait het bij trailrunning vooral om beleving en plezier en gaat het in veel mindere mate om tijd. De voordelen van trailrunning zijn dan ook eindeloos. Trailrunning is speels, het is minder blessuregevoelig dan lopen op asfalt, het verbetert je coördinatievermogen en het is goed voor je mentale fitheid, want je komt even helemaal los van de alledaagse stress en hectiek.

Tijdens de workshops komen deelnemers in aanraking met al deze facetten van trailrunning. Dijkstra: ,,De workshops zijn als volgt opgebouwd. We beginnen we met een korte introductie over trailrunning. Vervolgens gaan we aan de slag met het praktijkgedeelte, dit duurt 1,5 uur (ca. 6 kilometer lopen). Onderweg stoppen we regelmatig voor tips en techniekoefeningen en we sluiten gezamenlijk af met een warme kop koffie/thee of chocomel.”

Dijkstra geeft informatie over materiaal, kleding, looptechniek, trailen in de bergen, core-stability en blessurepreventie.

Dankzij een woon- en werkverleden in de Oostenrijkse Alpen heeft Dijkstra veel ervaring opgedaan met trailrunning. Ook heeft hij deelgenomen aan diverse trailevents, waaronder de Grossglockner gletsjertrail en de Hochkönigman. Om deze passie voor trailrunning te kunnen delen met anderen heeft hij in 2017 TopTijd opgericht, waarmee hij mensen letterlijk weer in beweging brengt. ,,Naast het organiseren van trailrunworkshops geef ik ook hardlooptraining in de bossen en organiseer ik actieve vakantieweken in de bergen, alles vanuit mijn passie om mensen te helpen en in beweging te brengen.”

Op toptijd.com staat alle informatie over de trailrunworkshops. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren, maar let op: het maximum aantal deelnemers is beperkt.