Onvergetelijk avontuur Drachtster Talantkoor in Palermo

Palermo - Een avontuur om nooit te vergeten. Dat was het optreden van het Drachtster Talantkoor Buitengewoon en de artiesten van de Leeuwarder talentenschool Sterrenfabriek vrijdagavond in Palermo.

Ze trakteerden het publiek in theater Santa Cecilia in de Culturele Hoofdstad van Italië op een verrassende avond met muzikaal enthousiasme. Na een open call op Facebook bracht de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 het Talantkoor Buitengewoon en de artiesten van Sterrenfabriek bij elkaar. De passie voor muziek en talentontwikkeling is wat hen bindt. De artiesten kunnen het bijna niet geloven dat juist zij in samenspraak met Leeuwarden-Fryslân 2018 en het festival in Palermo zijn gekozen. Ongeveer zeven weken geleden kregen ze het goede nieuws.

Meezingen

In het theater hebben de Friese artiesten het publiek verrast. Met een kleine aarzeling werd het eerste lied ingezet, maar al snel spatten het enthousiasme en het plezier er van af. Faith van der Vlis, van het koor Buitengewoon, straalde als presentatrice. In perfect Engels zorgde ze voor een mooie aankondiging en door een knappe Italiaan werden haar woorden vertaald. Door hun enthousiasme kregen de artiesten het publiek mee: er ontstond een samenzang van kerstliederen en er werd meegeklapt. Na afloop complimenteerde het publiek de artiesten volop.

Het avontuur omvat veel meer dan alleen het optreden: voor het eerst naar het buitenland, de eerste keer vliegen én overnachten in een luxe hotel. Maar daarbij ook het samen zijn, aandacht hebben voor elkaar en bijzondere gesprekken over anders zijn, over durven en doen.

Keuze

In een gesprek met Leoluca Orlando, de markante burgemeester van Palermo, komen deze thema’s ook aan bod. De gekozen burgemeester staat bekend om zijn gastvrijheid voor vluchtelingen en zijn strijd tegen de maffia. Hij benadrukt in het gesprek met Ronald Varwijk en Hilde Koopmans in zijn kantoor, daags na het optreden, dat je altijd zelf een keuze hebt. ,,Verandering kan, maar verandering kost ook tijd.’’

Herkenbaar voor Ronald. Zijn problemen en dilemma’s kan hij krachtig verwoorden in gedichten. ,,Ik schrijf de zinnen in één keer achter elkaar, daarna verander ik nooit meer iets aan mijn gedicht”, vertelt hij. Met grote trots draagt hij zijn gedicht, dat hij speciaal voor het optreden in het Engels schreef, voor aan de burgemeester. ,,Prachtig’’, roemt de burgemeester de opbouw van zijn gedicht. ,,Je begint met tijd en eindigt met liefde.’’

Samensmelting

Een dag na het optreden door de artiesten van Talant en de Sterrenfabriek verzorgde Valletta, de andere Culturele Hoofdstad van Europa, een muzikale avond. Dit keer genoten de Friese artiesten niet op het podium, maar vanuit de zaal. Als afsluiting van deze avond werden alle artiesten van de Culturele Hoofdsteden van Europa en Italië op het podium gevraagd. Hier gebeurde in het klein waar Palermo om bekend staat: samensmelting van culturen, respect en waardering voor elkaar. Verder werden de eerste plannen voor samenwerken en een nieuwe uitwisseling gesmeed. Ook hier geldt dus dat 2018 slechts het begin is.