Even wennen aan nieuw type voor de PlusBus

Gorredijk - De PlusBus heeft haar nieuwste aanwinst in gebruik genomen, een VW Caddy Maxi Taxi voor aangepast vervoer.

De wagen is donderdag in Beetsterzwaag door wethouder Libbe de Vries onthuld op de jaarlijkse gezellige avond van de vrijwilligers. Deze week hebben de chauffeurs van hoofdcoördinator Mettje Leijenaar in het centrum van Gorredijk uitleg gekregen over de auto, de eerste van dit type voor de Plusbus. ,,Foaral de lift is oars en dat is dochs eefkes wennen’’, zegt Leijenaar.

Tientje per jaar

De vrijwillige chauffeurs rijden in de drie bussen van de PlusBus ongeveer 10.000 ritten per jaar, dat is bij elkaar zo’n 200.000 km. Wie lid is van de Stichting Sociaal Cultureel Vervoer Opsterland, en dat kan al voor een tientje per jaar, kan via de coördinator een rit boeken. Een enkele rit binnen een dorp kost 2,50 euro, verder wordt bij de bepaling van de prijs gekeken naar de afstand. Wie een rit boekt krijgt meteen te horen hoeveel dat kost.

De Plusbus is bedoeld voor ouderen boven de 60 jaar en mensen met een beperking van alle leeftijden, wonend in Opsterland. Maar de taxi rijdt ook buiten de gemeente. Vooral ziekenhuizen, in Heerenveen, Drachten, Leeuwarden of Groningen zijn een populaire bestemming. ,,Foar sikehûzen ha wy in spesjaal taryf en dan makket it neat út oft minsken der as pasjint hinne moatte of by ien op fisite komme’’, zegt Mettje Leijenaar. De chauffeurs bieden een helpende hand waar dat gewenst is.

Ook voor winkelen, sporten of familiebezoek kan de Plusbus worden ingeschakeld. ,,Wat minsken mar wolle. Wy ride ek wolris ien nei Skiphol. Wy ha sels in klant hân, en spitigernôch libbet dy net mear, mar dy hie dowen en dan helle er soms mei de Plusbus fûgels út België. Yn dat gefal betelje minsken de kilometerpriis.’’

Moderniseren

De nieuwe VW Caddy Maxi Taxi is geschikt voor het vervoer van 5 personen en 1 rolstoel en komt in de plaats van een van de Renault bestelbussen. Als volgend jaar de volgende bus vervangen moet worden komt daarvoor in de plaats warschijnlijk ook een VW, vermoedt Leijenaar. De Plusbus laat zien dat ze met de tijd meegaat en daarom is er voor gekozen om het uiterlijk van de auto te moderniseren. De auto is niet langer volledig oranje, maar een combinatie van wit en oranje en daarmee nog wel heel herkenbaar als een wagen uit het PlusBus wagenpark.

De Plusbus rijdt al bijna 15 jaar door heel Opsterland en doet dat zonder subsidie. ,,Wy kinne ús sels bedrippe’’, zegt Leijenaar trots. ,,Ik fyn dit in hiel moai systeem, ik begryp net dat it fierder nergens tapast wurdt.’’ Wel is de Plusbus uitermate geschikt voor een uitgestrekte plattelandsgemeente als Opsterland, erkent ze. Niet alleen zijn de afstanden tussen de dorpen vaak vrij groot en vertoont het openbaar vervoer veel blinde vlekken, ook wonen er in de gemeente vanouds veel mensen met een beperking.

Meer informatie kan verkregen worden bij: M. Leijenaar-Bosma, telefoon 0513-466810

www.pakdeplusbus.nl

Foto’s Henk Stoelwinder