Pearle Opticien winkels delen Knalplanga’s uit

DRACHTEN - Pearle Opticiens introduceert de knalplanga. De 50.000 knalplanga’s, beter bekend als vuurwerkbrillen, zijn tussen 12 en 31 december gratis op te halen bij een van de ruim 320 winkels.

Pearle introduceert de knalplanga in navolging van Donnie, die deze week in samenwerking met Rijksoverheid de gelijknamige track Knalplanga lanceerde. De knalplanga is de opvolger van de snelle planga, waarmee rapper en social media fenomeen Maradonnie afgelopen zomer een hype creëerde.

Vuurwerk afsteken in Friesland

Uit het onderzoek van Pearle blijkt dat een op de vijf jongeren een vuurwerkbril heeft, maar deze niet opzet, omdat anderen dat ook niet doen. Ruim de helft van de ondervraagde Friezen (57%) geeft aan zelf vuurwerk af te steken en sommigen overschrijden hierbij weleens de grens. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap tonen aan dat bijna de helft (46%) van het oogletsel wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander.

Uit het onderzoek van Pearle blijkt verder dat:

14 procent van de jongeren uit Friesland weleens illegaal vuurwerk afsteekt

Ruim een kwart Friese tieners vuurwerk afsteekt op tijden dat het niet mag (26%)

Meer dan een op de tien Friese jongeren weleens zelf oogletsel door vuurwerk heeft opgelopen of iemand kent die dit is overkomen (11%)

Van alle ondervraagden in Nederland geeft een derde aan geneigd te zijn een vuurwerkbril op te zetten als iemand die ze online volgen dat ook doet. ,,We hebben een social campagne met Donnie opgetuigd om het onderwerp op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Zo proberen we tijdens oud en nieuw zoveel mogelijk ogen te beschermen”, aldus Daphne Rehm, Marketing Manager Pearle Opticiens Nederland.

Gezonde ogen naar 2019

Ondanks dat de meerderheid van de jongeren nog geen vuurwerkbril draagt tijdens oud en nieuw, zien ze er wel het belang van in. Driekwart vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden. “Als grootste opticien van Nederland vinden wij het belangrijk dat alle ogen goed beschermd worden tijdens de jaarwisseling en dat willen we graag faciliteren door gratis vuurwerkbrillen uit te delen”, vervolgt Rehm. De campagne loopt van 12 tot en met 31 december. De knalplanga’s worden uitgedeeld zolang de voorraad strekt.