Briljant in Drachten

DRACHTEN Het was zondag feest voor het echtpaar Kooi in Drachten: 65 jaar getrouwd! Sijbren is geboren op 3 mei 1928 in Niawier. Hij was de op één na jongste uit een gezin van 8 kinderen en groeide op in Metslawier. Een gelukkige jeugd, maar zonder materiële rijkdom.

Jantje, geboren op 10 april 1931 in Holwerd als eerste kind. Er volgden nog 6. Ze groeide op in Blije. Vanaf de lagere school kwam ze in de huishouding thuis en moest vanwege een zieke moeder vanaf haar twaalfde het hele huishouden verzorgen, een taak die ze op uitstekende wijze heeft vervuld.

Sijbren ging op zijn twaalfde vóór schooltijd langs de deuren met petroleum. Twee jaar later ging hij aan het werk bij de boer, als veeverzorger. Hier genoot hij van, ook al was het hard werken. Ze hebben elkaar leren kennen via een advertentie in de krant. Sijbren woonde in Metselawier en Jantje in Holwerd. Sijbren wist vanaf het begin af aan al dat Jantje de ware was en fietste hiervoor in weer en wind 15 km om bij Jantje te komen.

In 1955 zijn ze, na een paar jaar verkering, getrouwd. Ze kregen samen vijf kinderen. Het gezin had het niet breed. Sijbren en Jantje zorgden goed voor allemaal. Jantje in de huishouding en Sijbren, eerst bij de boer in Ternaard en later een paar jaren bij Philips in Drachten. Daarna ging hij werken bij Electron, eerst als grondwerker en later ook nog met veel plezier als monteur. Momenteel woont Sijbren in verpleeghuis Bertilla en Jantje nog thuis. Ze hebben elkaar de dag na het 65-jarig huwelijk gelukkig even ‘live’ kunnen zien.