Winst voor schakers Bakkeveen

BAKKEVEEN Schaakclub Bakkeveen speelde onlangs in Onna tegen Steenwijk, nummer 5 in FSB 2C. Een klasse waar Bakkeveen-1 graag uit wil.

Onna ligt hoger dan zijn omgeving en contrasteert daarmee met het lage veengebied van de Weerribben-Wieden er omheen. Het woord betekent ‘geen water’. Het dorpshuis vol met schakers. Ook Gerrit Meppelink en Ben de Vries sluiten spoedig aan. De Friese opstelling is anders dan normaal. Jasper Zijlstra valt in.

“Dus jij laat ons ook in de steek”, zeggen ze tegen Gerrit. Net als ik verhuist hij binnenkort. “Dat zie ik anders”, zegt hij. “We maken plaats voor jong talent”. Nu willen we winnen, zolang het nog kan. Onzekere tijden immers, door het Corona-virus. Gerrit op 4 begint het beste. Hij wint een pion en vormt een solide blok in het midden. Ben op 2 start wat moeilijker maar krijgt al snel vrij uitzicht op de vijandelijke koning.

Dirk Müller op 1 drukt zijn tegenstander vanaf de start beetje-bij-beetje weg en ben de eerste die wint. De koning van de tegenstander staat niet meer veilig en dat kost hem te veel materiaal; 1-0. Ben volgt snel met een mooie mat in de hoek van het bord; 2-0. Aan Gerrit wordt remise aangeboden. “Kan ik dat aannemen?”, vraagt hij aan Müller . Dat kan: 2 ½ - ½ voor. Jasper staat lastig, verloren bijna zo lijkt. Door een trucje trekt hij de partij alsnog naar zich toe en de Bakkeveensters winnen: 3 ½ - ½. Een mooie score. Ze staan nu 4 punten “los’ van de nummer 2 Heerenveen, maar dat zal wellicht zo blijven. Er wordt voorlopig niet meer geschaakt.