Wanneer kun je overstappen van energieleverancier?

Aangeboden door: Pricewise

Het overstappen van energie kan ervoor zorgen dat je flink wat geld bespaart. Met het overstappen van energie wordt over het algemeen bedoeld dat je naar een andere energieleverancier gaat, maar het kan ook betekenen dat je een ander energiecontract kiest bij je huidige aanbieder.

Voordat je gaat overstappen moet je over het algemeen de energieprijzen vergelijken. Anders weet je natuurlijk niet dat het een stap naar een ander contract of een andere leverancier het waard is.

Hoe werkt het overstappen precies?

Als je wilt overstappen dan zul je eerst dus de energiecontracten gaan vergelijken. Hiervoor zijn diverse sites beschikbaar die je kunt gebruiken. Op zo’n platform kun je dan je verbruiksdata invullen. Hierna moet je ook je adres invullen waarna je kunt beginnen met het vergelijken. Als je na dit proces een contract hebt gevonden dat goed past bij zowel je budget als je wensen dan kun je deze gaan afsluiten. Dit is in principe een aanvraagformulier, waarbij je ook de einddatum van je huidige contract moet aangeven. Op deze manier kun je namelijk boetevrij overstappen, wat alleen nodig is als je een contract hebt afgesloten dat nog altijd loopt. Als je nog geen energiecontract hebt of als de einddatum al verstreken is dan zal dit niet nodig zijn.

Wanneer moet je overstappen?

Eigenlijk mag je helemaal zelf bepalen wanneer je wilt overstappen naar een ander contract of een andere leverancier. Je mag dit dus doen wanneer je wilt, er is niet een bepaalde datum waarvoor dit gedaan moet worden. Je leverancier kan daarentegen wel een boete geven, dit is in principe een opzegvergoeding. Dit kan de aanbieder je geven als je het contract verbreekt voor de einddatum verstreken is. Dit is alleen het geval bij een contract met een vaste looptijd. Hierbij is de resterende looptijd tot de einddatum van belang. Als je huidige contract bijna afloopt dan zou je een nieuw contract aan kunnen vragen. Je moet dan wel de einddatum van het contract doorgeven als je gaat overstappen. Zo weet de nieuwe energieleverancier waanneer het nieuwe contract gestart kan worden.