Toename ongelukken op de A7

Aangeboden door: PriceWise

De A7 is met een lengte van 241 kilometer de langste Rijksweg van Nederland. De weg loopt van Zaandam tot aan de Duitse grens richting Leer. Een groot deel van de A7 ligt in Friesland en voert langs Bolsward, Sneek, Heerenveen en Drachten.

Deze populaire snelweg onder noorderlingen kent helaas een toename van ongelukken. Het wordt drukker op de weg en de files nemen toe. Hoe kan dat? En hoe is dat straks met de nieuwe maximumsnelheidsregel van honderd kilometer per uur?

Ongelukken

De werkgelegenheid is de laatste jaren toegenomen en dat betekent over het algemeen ook meer auto's op de weg. En hoe meer auto's zich op de weg bevinden, des te groter de kans op files en ongelukken is. Daarnaast gebeuren veel ongelukken op de A7 bij op- en afritten. Een auto wil invoegen, maar krijgt weinig ruimte, waardoor deze met een lage snelheid de weg op moet. Auto's die daarop volgen moeten hard op de rem, waardoor er filevorming is. Zeker de op- en afrit bij Marum is gevaarlijk, omdat de weg daar oploopt en het zicht voor autobestuurders slecht is. Door deze heuvel is het pas laat te zien als iemand gaat invoegen.

Cijfers lastig te bepalen

Het is lastig aan te geven hoeveel ongelukken er precies gebeuren op de A7. Maar de eerste cijfers lijken er niet om te liegen. Het aantal ongelukken is de afgelopen jaren flink toegenomen. Wanneer er een ongeluk gebeurt op de A7 en de auto of auto's kunnen niet verder rijden, dan worden de auto's weggehaald door een bergingsbedrijf. Bergingsbedrijf Collewijn wordt ingeschakeld bij ongevallen tussen Leek en Frieschepalen. Uit hun cijfers blijkt dat zij in 2012 160 keer zijn uitgerukt om een auto weg te slepen, in 2016 was dat 223 keer. De politie heeft helaas geen cijfers paraat die de toename kan bevestigen.

Nemen de files straks af?

Vanaf halverwege maart gaat de nieuwe maximumsnelheidsregel in op de Nederlandse snelwegen. Overal mag maximaal nog maar honderd kilometer per uur gereden worden overdag. De ene expert zegt dat dit zal leiden tot een afname in files, omdat er met lagere snelheden meer auto's op hetzelfde oppervlak kunnen rijden. De auto's hebben namelijk een kortere remweg bij lagere snelheden en kunnen dus dichter op elkaar rijden. Daarnaast zijn de snelheidsverschillen tussen vrachtwagens en auto's minder groot, waardoor er waarschijnlijk minder geremd hoeft te worden. Niet alle experts zijn het daarmee eens en sommige geven aan dat het weinig zal uitmaken voor de filevorming. Voor wie regelmatig op de A7 rijdt, is in het in ieder geval aan te raden om een goede autoverzekering af te sluiten, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. De premie van een autoverzekering berekenen en vergelijken helpt om een juiste keuze te maken.