Roerend weerzien met ring

GORREDIJK Twee jaar geleden raakte de 100-jarige mevrouw Makke Bos-Van der Brug haar trouwring kwijt. Na lang zoeken vreesde ze het ergste: ze zou de ring misschien wel nooit meer om haar vinger kunnen dragen.

Wonder boven wonder kwam ze onlangs weer in bezit van het kostbaar kleinood. De ring heeft namelijk een emotionele waarde: naast dat het haar trouwring was die ze in 1945 van haar echtgenoot Willem Jan kreeg, heeft ze na zijn overlijden beide ringen samengevoegd met in het midden een nieuw diamantje. Zoon Anne ontving onlangs een wel een bijzonder bericht van zijn dochter Maaike. Die stuurde een foto met de vraag ,,Is dit niet de ring van beppe?’’ Anne stond versteld. Maaike had de ring voorbij zien komen op Facebook. Na contact met zijn zus Trijntje, die de ring ook herkende, stuurde Maaike een berichtje naar deler van het bericht genaamd, Linda.

Gevonden voorwerpen

De ring ging verloren in de periode dat verzorgingstehuis De Miente werd verbouwd, op het terrein mocht niet gezocht worden.Tijdens de verbouwing heeft de vriend van Linda, bij De Miente werkzaam als dakdekker, de ring gevonden en meegenomen. ,, Hij weet niet meer precies waar hij de ring heeft gevonden", vertelt Linda (die graag op de achtergrond blijft). De politie verwees voor gevonden voorwerpen door naar de gemeente.Ook die wilde de ring niet aannemen, omdat 'daar al te veel gevonden voorwerpen lagen'. Te langen leste heeft ze een bericht op Facebook geplaatst, maar daar is nooit reactie op gekomen. Lichtelijk gefrustreerd heeft ze de ring in een doos gelegd. ,,Toevallig verhuisde ik vier maanden geleden en moest van alles worden opgeruimd. Zo kwam ik de ring weer tegen. Aan de hand van de inscripties verwachtte Linda dat de eigenaresse van de ring wel niet meer zou leven. Maar in een ultieme poging zette zij de ring voor de laatste keer op Facebook, het werd ditmaal goed gedeeld: liefst 114 keer. Ze kreeg nu tien reacties, alle van mensen die om dubieuze redenen beweerden dat de ring van hen zou zijn. ,,Nog even later kreeg ik een artikel uit de Drachtster Courant over mevrouw Bos die 100 was geworden. 'Ik dacht, dit moet haar wel zijn. Maar ik had niet verwacht dat de eigenares nog in leven zou zijn", vertelt Linda. Het verlies van de ring hield de hoogbejaarde Gorredijkse nog dagelijks bezig: ,,Ik krijg de ring nooit weer, waar kan die nou zijn". Trijntje en haar moeder zijn nog vaak wezen wandelen. Langs bankjes, door het restaurant, tuinen en langs het water. "Vooral om kijken of moeders wellicht de ring daar was kwijtgeraakt".

Net als de eigenares is Linda een gelukkig mens. "Ik ben zo blij dat ik de ring na anderhalf jaar weer terug heb gebracht naar de eigenaar. Ik heb het altijd met de intentie bewaard dat als ik zelf ooit zoiets kwijt zou raken, ik het ook heel graag terug zou willen hebben‘,’ merkt Linda op. Zoon Anne voegt nog toe: ,, Het is echt geweldig dat er nog eerlijke mensen op de wereld zijn. Heel ontroerend!’’.