Marmer en brons in Beetsterzwaag

BEETSTERZWAAG Onder de titel Fighting Time with Marble heeft Eja Siepman van Berg een expositie in Projectruimte Hoofdstraat 17.

De opening is zondag 16 februari door Bert Looper, directeur van Tresoar in Leeuwarden. Siepman van Berg toont een aantal marmeren en bronzen beelden. Afgelopen jaar was voor de beeldhouwster een drukke periode met op elkaar volgende tentoonstellingen met onder meer een deelname aan TEFAF Maastricht, ArtZUID Amsterdam, KunstRAI Amsterdam, PAN Amsterdam en beeldentuin De Havixhorst, Schiphorst.

De grote belangstelling voor het werk van Eja Siepman van den Berg is mede te danken aan de prestisieuze Koningin Wilhelmina prijs, die Siepman van den Berg in 2018 kreeg. Naast een een ring naar het ontwerp van Katja Prins omvatte de Koningin Wilhelmina prijs ook een solotentoonstelling ‘Schoonheid in Stilstand’ in het museum CODA te Appeldoorn.

Heilige steen

Tijdens de periode 2016 - 2019 ontstonden verschillende nieuwe beelden in marmer en brons. Voor de realisatie en afwerking van haar marmeren beelden verblijft ze regelmatig in Pietrasanta, de stad van de ‘heilige steen’ in Italië, waar ze sinds 2016 samenwerkt met Studio Stagetti. Tien kilometer ten noorden van Pietrasanta ligt Carara waar de bergwanden bedekt lijken met een permanente sneeuwlaag die worden veroorzaakt door de open steen-groeven waaruit het witte wereldberoemde marmer gedolven wordt.

Eja Siepman van den Berg (Eindhoven, 1943) volgde haar opleiding aan de Rijksakademie te Amsterdam (1962-1967). Haar carrière nam meteen al een vlucht toen ze in 1967 de Prix de Rome won. Haar werk is vertegenwoordigd in zowel museale als privé collecties. Op vele plekken in de openbare ruimte zijn haar beelden te bewonderen. Volgens de jury straalt haar werk ‘een verfijnd en verstillend evenwicht uit’. Haar beelden zijn ‘tijdloze bakens in de ruimte om ons heen, troostend bijna’. Meer info: www.projectruimte-hoofdstraat17.com