Feest rond jarig kerkorgel

DRACHTEN De viering van het 200-jarig bestaan van het Hillebrandorgel - het Bachcantateconcert samen met organist Jochem Schuurman - is zaterdag 22 februari

De Nederlandse Bach Academie luistert het feest op in de Grote Kerk. Het orgel werd in 1820 in de kerk geplaatst en de bouw van de kerk vond in 1743 plaats. De viering hiervan start met dit bijzondere concert dat geopend wordt door de wethouder van cultuur Smallingerland.

Het programma gaat vooraf en sluit aan op de veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd) die voor christenen een periode van vasten en bezinnen is in voorbereiding op Pasen.

Bach schreef voor die periode een aantal cantates, waarvan een drietal wordt uitgevoerd:

- Ich hab in Gottes Herz und Sinn (BWV 92)

- Du wahrer Gott und Davids Sohn ( BWV 23)

- Himmelskonig sei willkommen (BWV 182)

Tijdens dit concert speelt de bekende organist Jochem Schuurman op het Hillebrandorgel een aantal solowerken. De cantates worden uitgevoerd door het koor, solisten en orkest van de Nederlandse Bach Academie met als dirigent Hoite Pruiksma en concertmeester Hanneke Wierenga.

Aanvang 20:00 uur, Grote Kerk Drachten, Zuidkade 19. Kaarten verkrijgbaar via www.nederlandsebachacademie.nl. Prijs: voorverkoop 14 euro, aan de kassa 18 euro. Jongeren tot 18 jaar en studenten halve prijs, online 7 en aan de kassa 9 euro.