Dolle pret met Moppereend

DRACHTEN Jenaplanschool De Wiekslag stond woensdag in het teken van de feestelijke start van De Nationale Voorleesdagen. Dit jaar hebben zestig scholen iets extra’s gekregen voor de kinderen en ouders van groep 1 en 2.

Stichting Lezen bood met steun van Stichting De Versterking 60 scholen (5000 kinderen) de mogelijkheid mee te doen aan het project De Voorleestas. Het betreft scholen die werken met de Bibliotheek Op School. Met “De Voorleestas” wordt het voorlezen thuis tijdens De Nationale Voorleesdagen extra gestimuleerd.

Ouders leveren een belangrijke bijdrage aan de leesontwikkeling van hun kinderen. De kans dat kinderen uitgroeien tot lezers is vijf keer groter als ouders een positieve leesopvoeding bieden. De Nationale Voorleesdagen is een toonaangevende campagne waarin scholen en kinderopvang extra aandacht geven aan voorlezen.

Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend om ook thuis voorgelezen te worden. Om dat te stimuleren hebben leerlingen op de deelnemende scholen tijdens de voorleesdagen De Voorleestas ontvangen. Het project is een aanvulling op de campagne De Nationale Voorleesdagen en wordt uitgevoerd door bibliotheken, leerkrachten en ouders. Leesconsulenten en leescoördinatoren zijn de trekkers van dit project binnen de scholen.

Intensief

Op De Wiekslag is Miranda Hartgers leesconsulente. Zij begeleidt de ouders die helpen in de Bibliotheek Op School, komt in de groepen om boeken te promoten en heeft overleg met de leescoördinator van de school. De kleuters hebben vorige week intensief gewerkt aan het prentenboek ‘Moppereend’. Er is over deze moppereend getekend, voorgelezen, verteld, gedanst en gezongen.

Tijdens een viering in de hal van de school hebben de kleuters samen met hun juffen en de leesconsulente het prentenboek aan de andere kinderen van de school en de ouders gepresenteerd. Aan het eind van de viering kregen alle kleuters het prachtige prentenboek cadeau met bijbehorende knuffel. Een geweldige afsluiting. Om het lezen van de oudere kinderen ook te stimuleren zal Miranda over een paar weken weer een boekpromotie doen. Ook voor deze kinderen ligt dan een boek klaar om cadeau te geven.