Jan Jacob Slauerhoff in It Damshûs

NIJ BEETS Jan Jacob Slauerhoff, zijn leven en zijn gedichten wordt besproken door Rob Leemans en Cees van Dam.

De lezing in het Openluchtmuseum It Damshûs te Nij Beets is dinsdag 12 november om 20.00 uur , toegang 6 euro (incl. koffie/thee). Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën.

In de voordracht wordt aan de hand van een PowerPoint-presentatie het leven verteld van Slauerhoff door Rob Leemans. Tussendoor worden meerdere gedichten voorgedragen door Cees van Dam. Het geheel wordt muzikaal aangekleed door fado’s met filmbeelden. De presentatie duurt ruim een uur en is een mengeling van gesproken woord, lichtbeelden en muziek. Nadien is er gelegenheid voor een gedachtenwisseling.

Stuurman

Rob heeft gevaren als stuurman op de grote handelsvaart en is nadien traumachirurg geworden. Later heeft hij ook weer als scheepsarts en als stuurman gevaren bij zowel de marine als op het zeilend zeeschip De Eendracht. Tijdens het varen is hij enthousiast geworden over de gedichten van Slauerhoff en voelt zich ermee verbonden.

Cees is Neerlandicus, filosoof en voordrachtskunstenaar en heeft al langere tijd belangstelling voor het leven en werk van Slauerhoff.