Zilver voor Robin Hooijenga bij EK Acrogym

OUDEGA Op de Europese kampioenschappen Acrogym in Holon, Israël, behaalde de 17-jarige Robin Hooijenga uit Oudega, samen met haar 12-jarige partner Anna Koster een zilveren medaille.

Het charismatische team was als laatste van de acht finalisten aan de beurt en toonde met kracht, dynamiek en souplesse dat zij recht hebben op een plek op het podium. Anna en Robin wisten zich, na twee prachtige kwalificatieoefeningen, met een zesde totaalscore te plaatsen voor de finale in de categorie damesparen Junioren 1. Doordat van elk land maar één team per categorie zich kan kwalificeren, gingen zij als vierde van de acht teams door naar de finale. Met hun combi-oefening, waarin elementen van zowel tempo als balans zijn opgenomen, wisten zij de jury op zowel technisch als artistiek vlak te overtuigen van hun talent.

Na ruim drie jaar als damespaar in verschillende categorieën uit te zijn gekomen, sluiten zij met dit succesvolle EK hun eveneens succesvolle periode als damespaar af. Anna en Robin gaan hierna beide door in een (andere) damesgroep, met als doel zich te kwalificeren voor het WK dat volgend jaar in Geneve zal plaatsvinden.

Zesde

Daarnaast behaalde de 11-jarige Xiao Mei Harms uit Drachtstercompagnie een prima zesde plaats. Samen met haar partners Inge Speerstra en Lisanne Hulder vertegenwoordigden zij Nederland als damesgroep in de jongste leeftijdscategorie. Xiao Mei en haar partners wisten zich, na twee prachtige oefeningen, als zesde van de acht teams te plaatsen voor de finale, die zondagmiddag plaatsvond. Hier mochten ze nogmaals hun tempo-oefening draaien, waarmee ze hun score zelfs nog iets wisten te verbeteren.

Myrthe Tognini uit Bakkeveen wist met haar partners Nova Houtman en Arjenne Steenbergen (combiteam Acro Academy/ FC Meppel) een vijftiende plek te behalen. Ook Martin-Lin Visser uit Boornbergum liet samen met zijn partner Tess Offringa uit Bakkeveen (combiteam Acro Academy/ SV Donkerbroek) twee prima oefeningen zien. Beide teams kwamen uit in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar. Ondanks hun knappe prestaties, kwamen ze helaas net iets te kort voor een plek in de finale.

De EK zijn nog tot 3 november. Tijdens de EAGC (European Age Group Competition; het EK voor de jongere leeftijdscategorieën) die afgelopen week plaatsvond, mochten de Jeugd en Junioren 1 teams hun kunsten vertonen. Vanaf 30 oktober staan de Junioren 2 en Senioren op de wedstrijdvloer. Bij de Junioren 2 zullen Amber Bosma en Famke van Wieren uit Drachten samen met hun partner Yanouk Visser uit Boornbergum alles geven om een plek in de finale te bemachtigen, zondag 3 november.