Jeugd duikt in de natuur

HEMRIK Kinderen van groep 3 van basisschool zde Flecht uit Lippenhuizen gngen op dierendag, 4 oktober, met de dieren mee op buitenavontuur in Speelbos Sparjebird.

De kinderen kregen dan ook het boekje “52 Buitenavonturen in Fryslân” uit handen van wethouder Libbe de Vries van Opsterland. Boswachter Manon van Weesel (Staatsbosbeheer) en Elizabeth Binsbergen (NME de Naturij) lieten zien hoe leuk het kan zijn om dit boekje te gebruiken. En de kinderen doken er meteen middenin.

Letterlijk soms, in de kuil met herfstbladeren bijvoorbeeld. En ze werden door een pratende boom van IVN (Organisatie voor natuur en duurzaamheid) meegenomen in een verhaal vol buitenavontuur. Het boekje zal nog goed gebruikt kunnen worden. Het staat bol van de avonturen. Kriebelbeestjes zoeken, in een boom klimmen, van de dijk afrollen of de grutto spotten; de natuur ontdekken bleek leuk.

Doeboek

IVN Fryslân ontwikkelde hiervoor, samen met de Friese NME-centra, een boekje voor kinderen: ‘52 buitenavonturen in Fryslân, die je voor je 12e gedaan moet hebben’. Niet een leer- of leesboekje, maar een echt doeboek. Vol met tips, leuke weetjes en activiteiten die kinderen zelf, met vriendjes en vriendinnetjes, met hun ouders/verzorgers of met de leerkracht kunnen gaan doen. Niet alleen in de prachtige natuurgebieden in Fryslân, maar ook gewoon in de tuin, in het park of op school.

Alle kinderen die in Fryslân in groep 3 zitten krijgen een boekje van IVN, waarvan ze de rest van hun basisschooltijd nog gebruik kunnen maken. Er zijn veel opdrachten die leerkrachten prima op of rond de school kunt uitvoeren met leerlingen. Denk aan wroeten in de modder, springen als een kikker of speuren naar diersporen. Een mooi handvat voor leuke buitenlessen.

‘52 buitenavonturen in Fryslân’ is tot stand gekomen met dank aan Kening fan ‘e Greide en Het Nieuwe Stads Weeshuis.