De vrije school is populair en bestaat honderd jaar

Aangeboden door: The Bagstore

Steeds meer kinderen bezoeken de vrije school. Onderwijs met hoofd, hart en handen is populair en biologisch eten is zo vreemd niet meer.

Lange haren, gekleed in paarse truitjes, wijde broeken en sandalen en in de Herschel rugzak een lunch van zelfgebakken brood en biologische kaas. Nee, zo is het allang niet meer. Op het zelfgebakken brood na misschien, maar dat zou iedereen wel willen. 

Tot een aantal jaren terug was de vrije school absoluut niet voor iedereen. Er was zelfs veel kritiek. Buitenstaanders vonden het maar gek dat kinderen geen tv keken, dat er geen computers op school stonden en dat er biologisch werd gegeten. Dat laatste is nog vaak zo, de rest niet. In de hoogste klassen zijn computers er wel en of er thuis tv wordt gekeken is een eigen keuze. 

Kinderen krijgen geen cijfers maar een getuigschrift

Tegenwoordig is de vrije school, die nu honderd jaar bestaat, hartstikke populair. Naast de reguliere vakken als rekenen en taal, is er meer aandacht voor creatieve vakken, voor de geschiedenis en het vertellen van verhalen. 

Over het algemeen gaat het veel minder om presteren en cijfers halen. Kinderen krijgen geen cijfers, maar een getuigschrift. En het gaat vooral om de algemene én persoonlijke ontwikkeling. Het is onderwijs met hoofd, hart en handen. En daar kiezen tegenwoordig veel mensen voor. 

Bewuste keuze je kind naar de vrije school te sturen

Het is de Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect en kunstenaar Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, die in Duitsland de eerste vrije school opricht. Nederland krijgt in 1923 de eerste vrije school, in Den Haag. Nu zijn er 83 vrije scholen voor het basisonderwijs en 23 voor het voortgezet onderwijs. 

Dat er louter kinderen van ‘alternatieve gezinnen’ of hippies de vrije school bezoeken, is allang achterhaald. Vooral kinderen van hoogopgeleide ouders blijken te kiezen voor deze vorm van onderwijs. Het zijn vrije school kinderen die met een fancy Rains rugzak of andere hippe en duurzame rugzak naar school komen. Bijzonder is het allang niet meer, zelfs een beetje hip. Het is een bewuste keuze om je kind naar deze school te sturen. Een school met een andere visie, het antroposofische gedachtegoed, dan het reguliere openbare onderwijs. 

‘Vrij’ betekent geen losgeslagen boeltje

Nog even over dat woord ‘vrij’. Het betekent geen losgeslagen boeltje, maar vrij slaat op het gegeven dat de overheid geen zeggenschap dient te hebben over de vorm van onderwijs. "De geest moet vrij van welke overheidsdwang dan ook, tot ontwikkeling kunnen komen”, meende Steiner. 

Hij geeft ook aan dat kunst een natuurlijke behoefte van ieder kind is. Vandaar dat schilderen en tekenen, boetseren, breien enzovoorts een grote rol hebben binnen het onderwijs. In het vrije school onderwijs kun je van je vierde tot je zesde jaar naar de kleuterschool. Van je zesde tot je twaalfde naar de onderbouw en van je twaalfde tot je achttiende naar de bovenbouw. Er wordt gesproken over verschillende klassen, niet over groepen en je houdt jarenlang dezelfde juf of meester.