Tweemaal getrouwd; briljant flonkert nog steeds in Drachten

DRACHTEN Het echtpaar Hof-de Vries was maandag op de kop af 65 jaar getrouwd. Loco-burgemeester Robert Bakker bracht het paar een bezoek in de flat aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten.

Hendrik (Henk) Hof (30-06-1930) en Geertje de Vries (06-03-1930) zijn liefst tweemaal in het huwelijksbootje gestapt. Eenmaal op het toneel, een ludiek ‘voorafje’, en eenmal in het ‘echie’. Geertje woont vanwege de ziekte van Alzheimer in het naastgelegen verpleeghuis Bertilla, maar uiteraard zijn de Drachtsters vaak samen.

Henk Hof is geboren in Haarlem, maar het gezin (met Friese ouders) vertrok in de oorlog naar Terwispel. Geertje is geboren in Dronrijp en via een jeugdvereniging DJG kwamen de twee op bijzondere wijze met elkaar in contact. Geertje speelde de hoofdrol in een musical en mocht zelf haar tegenspeler kiezen, dat werd dus Henk. Die om mee te mogen doen eerst lid moest worden van DJG. „We zijn op het toneel getrouwd, met hoge hoed, jacquet en Geertje in het wit. Een maand later vroeg ik na een dansavond of ik haar naar huis mocht brengen. Zo is het begonnen!”

Hof was beroepshalve onderwijzer in Appelscha en later leraar handenarbeid in Drachten, waar het paar inmiddels woonde. Hobbymatig was hij succesvol met cabaret en toneel. Zo speelde hij onder meer vijftien jaar lang in de nieuwjaarsshow ‘Dag ouwe, dag jonge’. „De laatste voorstelling hebben we liefst 19 keer gespeeld!”

Geertje was getalenteerd zangeres, maar dan klassiek georiënteerd. Ze zong 55 jaar in het bekende koor Frisia Cantat. Een gezamenlijke liefde was jazz,, zo toog het paar 27 jaar naar een jazzfestival in Breda. „En we hebben veel gereisd, in Europa en Amerika. Met het gezin, natuurlijk. We hebben genoten van het leven!”, stelt de Drachtster. Het paar heeft drie dochters en twee kleinkinderen.