Bibliotheek Gorredijk omgetoverd tot marktplein

GORREDIJK Dat de bibliotheek al lang geen plek meer is waar het stil moet zijn, werd woensdag duidelijk tijdens de Creatieve Markt. Er werd gehiphopt, geknutseld, gekookt en gegeten door belangstellenden en genodigden.

Onder het genot van een bakje koffie keuvelden bezoekers met elkaar en met de standhouders. Er hing een prettige, ongedwongen sfeer waarin vraag en aanbod bij elkaar kwamen. Zo werden bijvoorbeeld de mogelijkheden van de Plusbus ontdekt door bibliotheekmedewerker Piet. Hij hoorde dat de Plusbus er is voor inwoners van Opsterland van 60 jaar en ouder die minder goed van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken en voor inwoners met een lichamelijke beperking. Hij dacht hierbij meteen aan een dame die regelmatig de bibliotheek bezoekt en heel erg geholpen is met deze service.

Ook het Voorleesproject van Humanitas bleek een verborgen parel. Wist u dat vrijwilligers van Humanitas Voorlezen bij mensen voor wie Nederlands nog moeilijk is, thuis voorlezen aan de kinderen? Leuk én leerzaam. Verder kon je Turks koken met Afyjet, je handen met henna laten beschilderen door Kunsterario en Code Hans vertelde welke vrijwilligersstages er zijn in de gemeente. Zo maar een greep uit de standhouders die aanwezig waren op de markt.

Taal

Tussendoor liepen deelnemers van het Taalcafé en het Digi-Taalhuis met zelfgemaakte hapjes. Daarbij vertelden zij hoe ze wekelijks bezig zijn hun taal te verbeteren bij het Taalcafé en het Digi-Taalhuis. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. De markt werd georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering door gemeente Opsterland, Timpaan Welzijn, Bibliotheek Zuidoost Fryslân, Stichting Lezen en Schrijven en het ROC Friesland College.

Tijdens deze jaarlijks terugkerende week worden er overal in het land activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. De Bibliotheek Gorredijk staat het hele jaar door klaar om te helpen...