De Wiekslag op kamp

DRACHTEN In de derde week van het schooljaar gaan de kinderen van jenaplanschool De Wiekslag op schoolkamp. Dit onder begeleiding van veel ouders en de leerkrachten.

Het schoolkamp staat in het teken van ontmoeten en groepsvorming. Het wordt bewust in de eerste ‘gouden weken’ van het schooljaar gehouden, omdat de nieuwe groepen zich dan vormen. Aan het schoolkamp is elk jaar een thema verbonden. Dit jaar is dat het thema “piraten”.

De afgelopen weken hebben de kinderen in de stamgroepen aan dit thema gewerkt en ook tijdens de gezamenlijke vieringen in de hal hebben leerkrachten hier aandacht aan besteed. Het verhaal wil dat kapitein Blaauwbaard wel toe is aan pensioen. Hij heeft inmiddels alle wilde zeeën bevaren, vele schatten veroverd en begint daar wel een beetje moe van te worden. Na een goed gesprek met de bediende in de herberg, is hij gaan nadenken of hij inderdaad niet te oud is geworden voor dit alles. Hij is moe, slaapt veel en houdt niet meer zoveel van avontuur.

Op een prachtig eiland heeft hij zijn manschappen verteld dat ze zonder hem verder moeten varen en roven. De piraten zijn er klaar voor om zelf verder te gaan; ze zijn sterk, kennen de zeeën en hebben elkaar om te helpen. Kapitein Blaauwbaard besluit om op het eiland te blijven. Van de bemanning krijgt hij een stoel om op uit te rusten en een schatkist met voldoende geld om zijn pensioen door te komen. Nadat de manschappen vertrokken zijn, ontdekt kapitein Blaauwbaard dat ze vergeten zijn hem de drie sleutels van de schatkist te geven.

De kapitein heeft de kinderen gevraagd of ze hem de komende dagen willen helpen om de sleutels te zoeken. De kinderen van de kleuterbouw zullen dat doen tijdens activiteiten binnen- en buiten de school, de kinderen van de middenbouw gaan op zoek naar de sleutels tijdens hun verblijf in een kampeerboerderij in Bakkeveen en de kinderen van de bovenbouw zullen op zoek gaan tijdens hun verblijf in een kampeerboerderij in Appelscha. Vrijdagochtend worden alle kinderen, ouders en leerkrachten weer op school verwacht en dan is het maar hopen dat de kinderen de drie sleutels van de schatkist hebben gevonden... Foto’s Mardineke Kuiper.