Super weekend Oosten en Teekens in Assen

BEETSTERZWAAG Een druk, maar zeer succesvol weekend was het voor de jonge coureurs Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en Milan Teekens uit Zoetermeer tijdens de Gamma Racing Days.

Op het TT Circuit van Assen namen de talentvolle rijders liefst zes bekers mee naar huis. Waar ze in de Supercar Challenge samen in de BMW Zilhouette racen, strijden ze in de Mazda MX5 Cup tegenover elkaar. “Dit was een goed weekend voor het kampioenschap en de prijzenkast”, stelt Oosten nuchter vast. “Dit was echt een super weekend”, vult Teekens aan.

In de Mazda MX5 Cup eindigde Oosten op de eerste en derde plaats bij de junioren en was er voor Teekens een derde en tweede plaats. Samen eindigden de coureurs in de Supersport-2 klasse van de Supercar Challenge op de derde en de eerste plaats. Vooral de overwinning op zondag was haast legendarisch.

Teekens: “De races van de Mazda Cup en de Supercar Challenge zaten na elkaar in het programma. Daardoor was Maxime te laat voor de start van de Supercar Challenge en moesten we vanuit de pitstraat starten. We moesten van achteruit komen, maar toen ik het stuur overnam, lagen we al op de derde plaats in onze klasse.”

Heel gedoe

“De start was een heel gedoe”, vult Oosten aan. “Ik kon niet naar het podium van de Mazda Cup en heb pas later die beker opgehaald. Omdat we vanuit de pits moesten starten, waren mijn banden nog koud. We hadden een beetje geluk door een vroege safety car, maar daarna heb ik vijftien plaatsen goedgemaakt en heeft Milan het afgemaakt. In de pitbox waren we aan het rekenen of het nog zou lukken en in de laatste ronde pakte hij de eerste plaats.”

“Ik was nog best pissig dat we vanuit de pits moesten beginnen”, zo kijkt Teekens terug. “Maxime reed ons goed naar voren en toen ik het stuur overnam, zei ik meteen dat we maar moesten winnen ook. De achterstand was best groot, 20 seconden ongeveer, maar ik heb alleen maar zitten trappen en kwam in een flow. Ik liep 3 seconden per ronde in en tijdens de laatste ronde haalde ik de nummer 1 in. Het is echt super om zo de eerste plaats te pakken. Ongelofelijk om vanuit de pits te winnen, ik zat echt in een flow en reed elke ronde op de limiet.”

Podium

Ook in beide races in de Mazda Cup mochten beide coureurs naar het podium. Op zaterdag was Oosten zelfs dicht bij de overall overwinning. Teekens eindigde in die race op de derde plaats bij de junioren. “En dat in een race waarin ik veel motorproblemen had. Ik miste echt 10 pk, maar op het laatst maakte iedereen foutjes en kon ik er langs komen.”

Oosten geeft aan dat het rijden van beide raceklasse best zwaar is. “Het is moeilijk te combineren, omdat het programma zo dicht op elkaar zit. Maar ik ben nu aan beide auto’s gewend en het gaat me goed af.”