Skûtsjes zeilen maandag bij De Veenhoop

DE VEENHOOP Spektakel, topsport en traditie gaan maandag 29 juli weer hand in hand bij De Veenhoop.

De veertien skûtsjes van de SKS zeilen er dan op het nauwe water om de eer en de punten voor het kampioenschap. Voor twee skûtsjes is dit de thuiswedstrijd, want zowel de Twee Gebroeders als d’Halve Maen komen immers uit Drachten.

De start van de race zal ongetwijfeld weer spectaculair zijn. Als altijd liggen alle veertien schepen aangemeerd in het Grytmansrak. Pas als om 14:10 uur het startschot valt, mogen de zeilen omhoog gedraaid worden en schieten de skûtsjes de Wijde Ee op.

Dichtbij

Voor het publiek is de wedstrijd vanaf dat moment het beste te volgen vanaf de Polderdyk (aan de Veenhoopskant), of vanaf het terras van Hotel Restaurant Ie-Sicht. Ook vanaf het water is de wedstrijd goed te volgen. Sterker nog, vrijwel nergens komen de skûtsjes zo dicht bij de boten van het publiek als hier. Daarom is het wel zaak dat toeschouwers buiten de rode boeien blijven die het wedstrijdwater markeren.

De organisatie is ook dit jaar weer in handen van de wedstrijdcommissie Drachten-Veenhoop. De commissie hoopt op veel publiek om de thuisfavorieten aan te moedigen. Daarom zorgt ze ook dit jaar voor live wedstrijdcommentaar voor de minder ingevoerde toeschouwer aan wal. En houdt ze de toegangsprijs ouderwets bescheiden: 2 euro en gratis voor iedereen jonger dan vijftien.