Makers Friese Scheurkalender op zoek naar foto's en gedichten

,,Dat kan een foto van een favoriet stukje natuur zijn of een gebeurtenis waarbij iemand tot tranen toe geroerd is." Vorig jaar probeerde Hamming ook al een kalender te maken, toen waren er te weinig aanmeldingen. ,,Nu zitten we op 270 inzendingen, hopelijk verzamelen we binnen drie weken de benodigde 320."

Alle inzenders krijgen een gratis kalender. Tot op de dag van de kalenderpresentatie is 'geheim' welke inzendingen de kalender hebben gehaald.

'Niet weg te denken'

Hamming maakt al vijf jaar een soortgelijke kalender in Groningen en ook eentje in Drenthe. ,,We laten ons niet uit het veld slaan dat het vorig jaar in Friesland niet lukte. We doen het puur vanwege de enthousiasme van de inzenders", zegt Hamming. ,,Misschien beginnen we wat trager in Friesland, maar wie weet zijn we over tachtig jaar niet meer weg te denken."

De kalender ontstond in Groningen uit onvrede met het negatieve beeld dat de provincie volgens Hamming in de media kreeg. ,,Ik vond en een aantal anderen vonden dat beeld onterecht. Met heel veel mensen die ook wat met de omgeving hebben lieten we zien hoe de regio er volgens ons echt uitziet."