Tentoonstelling met werk van Pier Pander in Museum Dr8888

DRACHTEN In Museum Dr8888 in Drachten gaat dinsdag 30 juli de derde en tevens laatste deeltentoonstelling Beeldlust van start.

De deeltentoonstelling, die uitmaakt van de grotere tentoonstelling Iconen van het Noorden, is gewijd aan het werk van kunstenaar Pier Pander. In 2019 is het 100 jaar geleden dat hij in Rome is overleden. Pier Pander, geboren in Drachten, was een beeldhouwer in de klassieke traditie die net als Laurens Alma Tadema tot de top van zijn tijd behoorde. De tentoonstelling is t/m 3 november 2019 te zien.

Pier Pander

Pier Pander portretteerde vele bekende personen van zijn tijd. Zo maakte hij de afbeelding van de jonge koningin Wilhelmina op de Nederlandse munten die geslagen werden tussen 1898 en 1910. Pander had intensieve contacten met de politieke en culturele elite, waaronder veel journalisten, schrijvers en kunstenaars. Velen werden door hem in hun werk beïnvloed. Zo wijdt de Nederlandse dichter Louis Couperus een aantal sonnetten aan zijn beeldhouwwerk.

De tentoonstelling

Honderd jaar na zijn overlijden is er hernieuwde aandacht voor kunstenaar Pier Pander (1864-1919). Uiteraard in zijn geboorteplaats Drachten, op de wisseltentoonstelling Beeldlust als onderdeel van de grote expositie Iconen van het Noorden en in Leeuwarden, waar het Pier Pandermuseum en de Pier Pandertempel nieuw ingericht zijn. In Drachten is er aandacht voor zijn beeldhouwkunst met onder meer marmeren beelden en reliëfs van gips, maar ook de muntstukken met de afbeeldingen van koningin Wilhelmina zijn op de tentoonstelling te zien.